woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
0
(0)

Bolsonaro wilde via staatsgreep macht behouden in Brazilië

lees ook ...

Trump gewond bij moordaanslag tijdens campagnebijeenkomst; d...

De Amerikaanse oud-president en huidige presidentskandidaat Donald Trump is gewond geraakt aan zijn rechteroor bij een moordaanslag tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De FBI heeft bevest...

Voormalig president Jair Bolsonaro van Brazilië, blijkt achter de schermen gesprekken te hebben gevoerd om aan de macht te blijven middels een staatsgreep. Hij was in overleg met meerdere militaire leiders, waaronder de marine en de luchtmacht, volgens de Braziliaanse media. Hij verloor de verkiezingen in oktober 2022. Gesprekken werden gevoerd na de uitslag, toen reeds bekend was dat hij had verloren van Luiz Inácio Lula da Silva.

De persoonlijke secretaris van Bolsonaro, luitenant-kolonel Mauro Cid, heeft tijdens een onderzoek van de politie, een volmondige bekentenis afgelegd. UOLO Globo en CNN Brazil hebben dit bericht gepubliceerd. Bolsonaro dacht aan nieuwe verkiezingen, en wilde politieke tegenstaanders arresteren. Ook dit hield hij de legertop voor. De ex-president kreeg een deel zelfs aan zijn kant. “De troepen staan paraat en wachten op uw bevel,” verzekerde de leiding van de marine, maar de leiding van het leger wees het plan af.

De ex-president is ook ex-militair. Hij heeft zijn bewondering voor de militaire dictatuur in Brazilië tussen 1964 en 1985 nooit onder stoelen of banken geschoven. Na de verkiezingen van 2018, werd hij de Braziliaanse Trump” genoemd, vooral toen hij weigerde de verkiezingsuitslag daarna te accepteren.

Bron: RTL

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandBolsonaro wilde via staatsgreep macht behouden in Brazilië