maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
3
(1)

Bolsonaro wijkt uit naar Amerika

lees ook ...

Dodelijke modderstromen treffen Brazilië

In Brazilië hebben modderstromen en overstromingen als gevolg van zware regenval minstens acht levens geëist, terwijl een zesjarig kind nog vermist wordt. Beelden uit de regio in de staat Rio de Janei...

De aftredende president Jair Bolsonaro van Brazilië, is uitgeweken naar Amerika. Zijn linkse rivaal Inancio Lula da Silva zal binnenkort aantreden als president. Bolsonaro heeft te kennen gegeven dat hij de presidentiële sjerp niet aan Lula zou overhandigen bij de machtoverdracht op zondag, en sprak zijn aanhangers via social media, voordat hij vertrok naar Florida, waar zijn veiligheidspersoneel hem opwachtte. Zijn veiligheid schijnt niet gegarandeerd te zijn wanneer hij president af is.

Vrijdag voor vertrek richtte Bolsonaro zich eerst via een emotionele laatste toespraak op sociale media tot zijn aanhangers. Hierin liet hij hoogtepunten van zijn ambtsperiode, en zijn nalatenschap de revu passeren. Hij bemoedigde zijn aanhangers om de strijd tegen lula voort te zetten, en prees demonstranten, die buiten legerkazernes slapen. Ook riep het leger op tot een staatsgreep. Toch zegt hij dat de demonstaties ‘spontaan’ zijn ontstaan zonder leiderschap.

Nu is vice-president Hamilton Mourao waarnemend president volgens zijn persbureau. Een  woordvoerder verzekerd dat ook Mourao de presidentiële sjerp niet aan Lula zal doorgeven. Het is niet bekend wie de ceremoniële overdracht zal doen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op vragen. De Amerikaanse ambassade in Brasilia verwees alle vragen over Bolsonaro’s vertrek door naar het kantoor van de Braziliaanse president.

Een deel van Bolsonaro’s aanhangers wil Lula’s overwinning niet accepteren, met als gevolg rellen en een verijdeld bomaanslag, compleet met een bom die gemaakt is door een ‘Bolsonarista’.

Zijn vertrek heeft een groot deel van zijn aanhangers teleurgesteld. Diehard aanhangers, die zich bij de ingang van het Alvorada-paleis waar hij woonde ophielden, noemden hem een ’lafaard’. Bolsonaro heeft gezicht verloren bij deze aanhangers, die hem nu als verrader zien.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandBolsonaro wijkt uit naar Amerika