woensdag 24 juli 2024
31 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
0
(0)

Bendegevechten in Haïti eisen twintig levens

lees ook ...

Jonge Surinaamse vrouw dood aangetroffen in hotel in Guyana

Afgelopen maandag werd in een hotel in Guyana het levenloze lichaam van een jonge Surinaamse vrouw gevonden. Het betreft de 25-jarige Gaitree Katrain, geboren in Guyana maar in het bezit van Surinaams...

Criminele geweld viert hoogtij in Haïti. Bendes willen meer terrein beheersen na de moord op president Jovenel Moise op 7 juli 2021. Veel Haïtianen zijn boos en gefrustreerd achtergebleven. Huizen worden verbrand in Port-au-Prince en velen zijn ontheemd. Geweld en ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Men eist actie van de regering van premier Ariel Henry. Internationale hulp aan hem helpt  de ​​ondergefinancierde en onderbemande politiemacht  versterken.

Haïti’s Civil Protection Agency (DPA) meldt, dat de gevechten vorige week zondag begonnen in vier buurten van Port-au-Prince.

Het ambtstermijn van Henry is op 7 februari verstreken. Toch is er geen datum vastgesteld voor verkiezingen, te midden van een politieke impasse over hoe en wanneer er moet worden gestemd.

Scholen en bedrijven in het gebied blijven gesloten, en gezinnen kamperen in een park nabij het kantoor van een plaatselijke burgemeester. “Ze hebben water, voedsel en voorraden nodig”, volgens Jean Raymond Dorcely, vertegenwoordiger van een gemeenschapsorganisatie . “Ze moesten vertrekken met niets in hun handen.” Naast doden en gewonden raakte één kogel een lege helikopter van de United Nations Humanitarian Air Service die in de buurt van de luchthaven was gestationeerd.

DPA zegt dat het geweld is ontstaan door een gevecht tussen de rivaliserende bendes Chen Mechan en 400 Mawozo die vorig jaar betrokken was bij de ontvoering van 17 missionarissen. De organisatie zegt verder dat de passiviteit en stilzwijgen van politieke leiders “een vorm van cynisme of minachting voor de mensenrechten hebben veroorzaakt, met name het recht op leven en veiligheid”. Hopelijk esaleert de situatie niet verder, zoals wordt verwacht.
.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandBendegevechten in Haïti eisen twintig levens