Gemeente Charleroi in België heeft al zes keer in twee dagen tijd moeten staan tegenover brandstichting op basisscholen. Het motief lijkt in de meeste gevallen seksuele voorlichting te zijn op de basisschool, omdat er graffiti is binnengebracht. Middels de zogenaamde “Evras”-decreet is deze week seksuele opvoeding goedgekeurd op scholen in Wallonië en Brussel.
Het houdt in dat leerlingen nu verplicht twee uur per jaar les moeten krijgen over seksualiteit, relaties en emoties in het Franstalig onderwijs, die in het zesde leerjaar (vergelijkbaar met groep 8 op de basisschool in Nederland) en het vierde leerjaar van de middelbare school zitten.
Het besluit stuitte op protest van zowel religieuze als niet religieuzen. Zeven Islamitische verenigingen tekenden bezwaar middels een brief. Facebookgroepen lieten protesten horen. Katholieken hebben niet gezwegen. Rapper Rohff riep zijn ruim miljoen volgers op om een petitie tegen Evras te tekenen.
Ouders toonden hun misnoegen voor het parlement van de Franse gemeenschap, en er werden in de nacht van dinsdag op woensdag vier basisscholen in brand gestoken. De tekst ‘No Evras’ werd in grafitti op de muur gespoten.
Evras staat voor ‘éducation à la vie relationnelle, affective & sexuelle’. Daarom vermoed de politie dat het een reactie is op het decreet. De methode bestaat al sinds 2012. Alleen waren de lessen, die gaan over relaties, gevoelens of een veranderend lichaam tot deze week niet verplicht. Ook nu mogen scholen, volgens de VRT, nog steeds hun eigen invulling geven aan deze verplichte lessen.
Burgemeester Paul Magnette is niet te spreken op X: “Onze scholen aanvallen, is onze kinderen aanvallen. Deze barbaarse daden zijn des te crimineler, omdat ze de toekomst van de leerlingen beschadigen: hun opleiding, hun groei, hun emancipatie.”
Er blijkt veel desinformatie online te zijn gedeeld over de lessen. “Er is een fake news-campagne gestart die speelt op de emoties van ouders. Er worden absurde claims verspreid, alsof leerlingen leren masturberen of alsof er porno getoond zou worden in die lessen. Ouders zijn daarom in paniek geraakt,” aldus het Belgische expertisecentrum voor seksualiteit, Sensoa, aan VRT.
Bron: NOS