Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Begrafenis Mugabe volgende week

Geplaatst

op

door

De Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe wordt volgens zijn familie komende week begraven in zijn geboortedorp Kutama, niet bij een nationaal monument voor helden. “Daar heeft de hele familie toe besloten”, zegt een neef van de gevallen leider.

De 95-jarige Mugabe overleed vorige week in Singapore. Zijn lichaam is inmiddels weer teruggebracht naar zijn thuisland, waar hij 37 jaar aan de macht was. Daar geldt hij als een omstreden figuur. Toch kreeg Mugabe na zijn dood de status van nationale held.

De staat organiseert zaterdag een openbare ceremonie. Daar worden onder meer de Chinese president Xi Jinping, de voormalige Cubaanse leider Raul Castro en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa verwacht.

Neef Leo Mugabe beklemtoont dat de oud-president niet zal worden begraven bij het heldenmonument, zoals de huidige president Emmerson Mnangagwa zou willen. “Zijn lichaam ligt zondagnacht opgebaard in Kutama. Daarna volgt een besloten begrafenis op maandag of dinsdag.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Vannavond Alistair Overeem vs Jarzinhio Rozenstruik

Geplaatst

op

door

MMA-Veteraan Alistair Overeem zal t opnemen tegen Jarzinho Rozenstruik tijdens het UFC Fight Night zaterdag 7 december.

Jairzinho Rozenstruik krijgt vannavond de kans van zijn leven om Alistair Overeem te verslaan. Een winst op Alistair zal hem een stuk dichterbij zijn droom brengen namelijk een UFC gordel om zijn middel.

Het wordt het eerste main event voor Bigi Boi, de enige UFC vechter uit Suriname. Het gevecht zal plaatsvinden in de Capital One Arena.

Het evenement ‘UFC Washington’ wordt door diverse omroepen op tv uitgezonden. Ook is dit Amerikaanse vechtsportgala live op het internet te bekijken via een livestream.

De livestream begint in de nacht van 7 op 8 december om 3u00.De livestream bevindt zich onder meer op de website van Veronica Tv. De wedstrijd kan live gevolgd worden om 11pm Suriname tijd.

Lees verder

Buitenland

Frankrijk plat uit woede over pensioenplannen

Geplaatst

op

door

Elf van de zestien metrolijnen in Parijs liggen plat, in het hele land rijden nauwelijks treinen en vier op de tien lagere scholen zijn gesloten. Frankrijk is platgelegd uit protest tegen de pensioenplannen van Emmanuel Macron.

De staking van vandaag is lang van tevoren en duidelijk aangekondigd. Veel inwoners van de regio-Parijs, mijden dus het openbaar vervoer.

In het hele land wordt vandaag op 245 plekken actie gevoerd. Vanmiddag om 14 uur gaat in Parijs een manifestatie van start. Alle tegenstanders van de plannen van Macron komen samen bij het Gare du Nord. Via de Place de la République lopen zij in een stoet naar de Place de la Nation. Naast vervoerders en onderwijzers hebben ook politieagenten, ziekenhuispersoneel, ambulanciers, vuilnisophalers en advocaten zich aangesloten.

De actievoerders zijn het niet eens met de pensioenplannen van het staatshoofd. Emmanuel Macron kondigde in zijn campagne al aan een einde te willen maken aan de 42 verschillende regelingen die het land kent. Sommige regimes zijn erg voordelig, bijvoorbeeld die voor het spoorwegpersoneel en medewerkers van het staatselektriciteitsbedrijf EDF.

Vandaag is de eerste dag van de actie. Ook morgen wordt het werk neergelegd, hoe de situatie na het weekend is, is nog niet duidelijk. Premier Edouard Philippe maakt in de loop van de volgende week bekend wat de regering precies van plan is. Macron schijnt eerst te willen afwachten hoeveel man vandaag de straat op gaan. Bij de RATP hebben ze inmiddels laten weten dat ze rustig tot en met kerst blijven staken.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen