zondag 2 oktober 2022
32.7 C
Paramaribo
12.7 C
Amsterdam
0
(0)

Barbados is nu een Republiek

lees ook ...

Ex-leerling school in Moscow schoot pupillen en leerkrachten...

Een gewapende  ex-leerling in Rusland schoot vandaag 15 mensen dood. Hij vermoorde  leerkrachten en kinderen, en liet ook 24 gewonden achter, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. De man was geheel ...

Barbados is een republiek geworden. Lady Sandra Mason, die gouverneur-generaal was is de eerste president van de eilandstaat geworden. Het eiland was in 1966  op 30 november reeds onafhankelijk geworden, maar had nog de Britse koningin Elisabeth II als staatshoofd. Als republiek blijft het eiland deel uitmaken van het Britse Gemenebest. De nieuwe republiek heeft zangeres Rihanna uitgeroepen tot nationale held.

Het Caribische eiland heeft om 5.00 uur (Nederlandse tijd) afscheid genomen van de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Nu is 55 jaar na de onafhankelijkheid afscheid genomen van de koningin. De Britse kroonprins Charles was bij de inauguratie van Mason aanwezig in hoofdstad Bridgetown op de Onafhankelijkheidsdag van Barbados. Koningin Elizabeth II, het voormalige staatshoofd heeft Mason gefeliciteerd en alle inwoners van Barbados veel geluk, vrede en welvaart toegewenst.

“Ik, Sandra Prunella Mason, zweer dat ik trouw en loyaal zal zijn aan Barbados volgens de wet, zo waarlijk helpe mij God almachtig”,  zo beloofde de nieuwe president bij haar inauguratie trouw aan haar landgenoten

Op de Onafhankelijkheidsdag werd de avondklok, die geldt vanwege de coronapandemie  opgeschort, zodat de Barbadianen aanwezig konden zijn bij  de festiviteiten. Een  nieuw tijdperk is aangebroken voor de 285.000 inwoners van het eiland dat bijna vierhonderd jaar onder Brits bestuur stond.

Prins Charles was getuige van de wisseling van de wacht. De koninklijke standaard, de persoonlijke vlag van Elizabeth II, werd neergehaald en de nieuwe republiek Barbados werd uitgeroepen. Republikeinen  in het thuisland hopen dat  andere voormalige Britse koloniën die Elizabeth II nog als staatshoofd hebben het voorbeeld zullen volgen.

In zijn toespraak benadrukte de Britse troonopvolger nog eens de voortdurende vriendschap tussen de twee landen, ondanks de centrale rol die het Verenigd Koninkrijk vervulde in de trans-Atlantische slavenhandel. Hij sprak zijn afkeuring hierover uit. Koningin Elizabeth vindt dat de landen zelf hun staatsvorm mogen kiezen. Zij is verder  koningin van  Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en een aantal voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied.

Premier Mia Mottley heeft het heuglijke nieuws meegedeeld aan de internationale zangeres Rihanna, die de ceremonie bijwoonde. Zij mocht als nationale held  een eervolle onderscheiding in ontvangst nemen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandBarbados is nu een Republiek