Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Aruba pikt benoeming nieuwe gouverneur niet

Geplaatst

op

door

De Arubaanse premier Eman heeft premier Rutte een brief gestuurd waarin hij eist dat de benoeming van de nieuwe gouverneur van Aruba wordt ingetrokken.

Eman zegt dat de benoeming van Alfonso Boekhoudt onrechtmatig is. Boekhoudt is nu nog Gevolmachtigd Minister van Aruba in Den Haag. Het volledige Arubaanse kabinet heeft het vertrouwen in hem opgezegd, omdat hij de benoeming tot gouverneur heeft geaccepteerd, ondanks de bezwaren die de Arubaanse regering daartegen heeft.

Tot groot ongenoegen van de regering van Aruba werd Boekhoudt voorgedragen door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens de brief van Eman is de benoeming op voordracht van Plasterk niet volgens de regels. Alleen de Arubaanse ministerraad mag volgens Eman één of meerdere kandidaten selecteren voor het gouverneurschap. In reactie op de brief van Eman zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de benoeming van Boekhoudt volgens de regels is gegaan. Eman heeft Rutte gevraagd op korte termijn met hem te spreken.

De Arubaanse regering heeft zelf in maart de huidige minister van Financiën Bermudez voorgedragen als kandidaat. Plasterk heeft Bermudez daarop uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, maar dat heeft niet tot een voordracht geleid. Den Haag heeft niet zoveel vertrouwen in Eman. Hij zou er financieel een potje van maken. De relatie tussen Eman en Bermudez ‘wordt mogelijk te close geacht’.

Sinds 2004 is de oud-minister van Onderwijs en oud-vice-minister-president Refunjol gouverneur van Aruba. Zijn tweede en laatste termijn verstreek als gouverneur in mei. De gouverneur van Aruba vertegenwoordigt maximaal twaalf jaar het Nederlandse staatshoofd op het eiland. Zonder deel uit te maken van het Arubaanse kabinet, staat hij aan het hoofd van de regering. Net als de koning is de gouverneur onschendbaar en dragen zijn ministers verantwoordelijkheid voor hem.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Morsi overleden in rechtszaal

Geplaatst

op

door

De oud afgezette president van Egypte Mohamed Morsi is gisteren maandag 17 juni 2019 overleden. Volgens de media viel hij flauw in de rechtszaal en overleed ter plekke.

Zijn aanwezigheid in de rechtbank zou voor een spionagezaak zijn geweest. Deze zaak had te maken met vermeende contacten met de Palistijnse Hamas-beweging. Sinds na de staatsgreep was Morsi al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. De dood van enkele demostranten was hiervan de oorzaak.

Tot op dit moment is volgens bronnen duidelijk dat de Moslimbroederschap de de Egyptische  autoriteiten verantwoordelijk houden voor de dood van de oud- president. Volgens de Vrijheids- en Rechtvaardigheidspartij (FJP) zouden de autoriteiten Morsi, medicatie onthouden en hem walgelijk eten geven. “De politicus is met opzet een langzame dood gestorven”, aldus een verklaring op de website van de politieke tak van de Moslimbroederschap.

Morsi was 67 jaar en zat vast sinds hij in 2013 was afgezet door het leger.

Lees verder

Buitenland

Frankrijk verslaat Nigeria, met hoofdrol voor VAR

Geplaatst

op

door

Frankrijk wint moeizaam Van Nigeria met 1-0, dankzij een besluit van de VAR. Hierdoor is Frankrijk groepswinnaar in de poule met 3 gewonnen wedstrijden en maakt de stap richting achtste finales.

Het doelpunt viel 10 minuten voor tijd, door dat een Nigeriaanse speelster Ngozi Ebere in de 16 meter een overtreding beging op Vivi Asseyi van Franse kant. Er werd door de VAR een penalty toegekend aan Frankrijk. De 1e penalty werd door Wendy Renard op de paal geschoten.

Het was wederom de VAR die ingreep met het besluit dat de penalty opnieuw genomen moest worden. Reden was dat de keepster Chiamaka Nnadozie van Nigeria, haar voet niet op de lijn had staan tijdens de penalty. De 2e penalty werd wel benut door Wendy Renard, de bal ging rechts hoog in het doel.

Nigeria zit door het resultaat in de wachtkamer of het na de groepsfase nog bij de vier beste nummers drie hoort.

Frankrijk Speelt zondag tegen de nummer 3 uit groep C,D of E.

Noorwegen won met 2-1 van Zuid-Korea en gaat als 2e ook door naar de achtste finales, en speelt zaterdag tegen de nummer 2 van groep C.

Lees verder

Meest gelezen

X