Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Aruba pikt benoeming nieuwe gouverneur niet

Geplaatst

op

De Arubaanse premier Eman heeft premier Rutte een brief gestuurd waarin hij eist dat de benoeming van de nieuwe gouverneur van Aruba wordt ingetrokken.

Eman zegt dat de benoeming van Alfonso Boekhoudt onrechtmatig is. Boekhoudt is nu nog Gevolmachtigd Minister van Aruba in Den Haag. Het volledige Arubaanse kabinet heeft het vertrouwen in hem opgezegd, omdat hij de benoeming tot gouverneur heeft geaccepteerd, ondanks de bezwaren die de Arubaanse regering daartegen heeft.

Tot groot ongenoegen van de regering van Aruba werd Boekhoudt voorgedragen door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens de brief van Eman is de benoeming op voordracht van Plasterk niet volgens de regels. Alleen de Arubaanse ministerraad mag volgens Eman één of meerdere kandidaten selecteren voor het gouverneurschap. In reactie op de brief van Eman zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de benoeming van Boekhoudt volgens de regels is gegaan. Eman heeft Rutte gevraagd op korte termijn met hem te spreken.

De Arubaanse regering heeft zelf in maart de huidige minister van Financiën Bermudez voorgedragen als kandidaat. Plasterk heeft Bermudez daarop uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, maar dat heeft niet tot een voordracht geleid. Den Haag heeft niet zoveel vertrouwen in Eman. Hij zou er financieel een potje van maken. De relatie tussen Eman en Bermudez ‘wordt mogelijk te close geacht’.

Sinds 2004 is de oud-minister van Onderwijs en oud-vice-minister-president Refunjol gouverneur van Aruba. Zijn tweede en laatste termijn verstreek als gouverneur in mei. De gouverneur van Aruba vertegenwoordigt maximaal twaalf jaar het Nederlandse staatshoofd op het eiland. Zonder deel uit te maken van het Arubaanse kabinet, staat hij aan het hoofd van de regering. Net als de koning is de gouverneur onschendbaar en dragen zijn ministers verantwoordelijkheid voor hem.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen