Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Aruba pikt benoeming nieuwe gouverneur niet

Geplaatst

op

De Arubaanse premier Eman heeft premier Rutte een brief gestuurd waarin hij eist dat de benoeming van de nieuwe gouverneur van Aruba wordt ingetrokken.

Eman zegt dat de benoeming van Alfonso Boekhoudt onrechtmatig is. Boekhoudt is nu nog Gevolmachtigd Minister van Aruba in Den Haag. Het volledige Arubaanse kabinet heeft het vertrouwen in hem opgezegd, omdat hij de benoeming tot gouverneur heeft geaccepteerd, ondanks de bezwaren die de Arubaanse regering daartegen heeft.

Tot groot ongenoegen van de regering van Aruba werd Boekhoudt voorgedragen door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens de brief van Eman is de benoeming op voordracht van Plasterk niet volgens de regels. Alleen de Arubaanse ministerraad mag volgens Eman één of meerdere kandidaten selecteren voor het gouverneurschap. In reactie op de brief van Eman zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de benoeming van Boekhoudt volgens de regels is gegaan. Eman heeft Rutte gevraagd op korte termijn met hem te spreken.

De Arubaanse regering heeft zelf in maart de huidige minister van Financiën Bermudez voorgedragen als kandidaat. Plasterk heeft Bermudez daarop uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, maar dat heeft niet tot een voordracht geleid. Den Haag heeft niet zoveel vertrouwen in Eman. Hij zou er financieel een potje van maken. De relatie tussen Eman en Bermudez ‘wordt mogelijk te close geacht’.

Sinds 2004 is de oud-minister van Onderwijs en oud-vice-minister-president Refunjol gouverneur van Aruba. Zijn tweede en laatste termijn verstreek als gouverneur in mei. De gouverneur van Aruba vertegenwoordigt maximaal twaalf jaar het Nederlandse staatshoofd op het eiland. Zonder deel uit te maken van het Arubaanse kabinet, staat hij aan het hoofd van de regering. Net als de koning is de gouverneur onschendbaar en dragen zijn ministers verantwoordelijkheid voor hem.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Jongen (12) overleeft 40 minuten onder lawine

Geplaatst

op

Een jongen van twaalf is gisteren na veertig minuten levend onder een pak sneeuw vandaan gehaald, nadat hij door een lawine was bedolven. Reddingswerkers in de Franse Alpen noemen het een klein wonder.

Samen met zes anderen was de jongen off-piste gegaan. Hij werd meegesleurd door een sneeuwmuur van ongeveer 150 meter breed. Hij werd gevonden door een speurhond, waarna hij door reddingswerkers werd bevrijd.
De jongen had alleen zijn been gebroken en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Buitenland

Veertig gewonden na explosie in Japan

Geplaatst

op

Bij een grote explosie in een restaurant in Sapporo Japan, zijn
tientallen mensen gewond geraakt. De explosie vond plaats in het district Hiragishi.
Ooggetuigen zouden een gaslucht hebben geroken voor de explosie plaats vond.
Door de kracht van de klap zouden meerdere gebouwen ingestort zijn.
Uit angst voor meer explosies houdt de politie omstanders uit de buurt.
Bezoekers van het restaurant zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosie.

Lees verder

Meest gelezen