Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Aruba pikt benoeming nieuwe gouverneur niet

Geplaatst

op

door

De Arubaanse premier Eman heeft premier Rutte een brief gestuurd waarin hij eist dat de benoeming van de nieuwe gouverneur van Aruba wordt ingetrokken.

Eman zegt dat de benoeming van Alfonso Boekhoudt onrechtmatig is. Boekhoudt is nu nog Gevolmachtigd Minister van Aruba in Den Haag. Het volledige Arubaanse kabinet heeft het vertrouwen in hem opgezegd, omdat hij de benoeming tot gouverneur heeft geaccepteerd, ondanks de bezwaren die de Arubaanse regering daartegen heeft.

Tot groot ongenoegen van de regering van Aruba werd Boekhoudt voorgedragen door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens de brief van Eman is de benoeming op voordracht van Plasterk niet volgens de regels. Alleen de Arubaanse ministerraad mag volgens Eman één of meerdere kandidaten selecteren voor het gouverneurschap. In reactie op de brief van Eman zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de benoeming van Boekhoudt volgens de regels is gegaan. Eman heeft Rutte gevraagd op korte termijn met hem te spreken.

De Arubaanse regering heeft zelf in maart de huidige minister van Financiën Bermudez voorgedragen als kandidaat. Plasterk heeft Bermudez daarop uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, maar dat heeft niet tot een voordracht geleid. Den Haag heeft niet zoveel vertrouwen in Eman. Hij zou er financieel een potje van maken. De relatie tussen Eman en Bermudez ‘wordt mogelijk te close geacht’.

Sinds 2004 is de oud-minister van Onderwijs en oud-vice-minister-president Refunjol gouverneur van Aruba. Zijn tweede en laatste termijn verstreek als gouverneur in mei. De gouverneur van Aruba vertegenwoordigt maximaal twaalf jaar het Nederlandse staatshoofd op het eiland. Zonder deel uit te maken van het Arubaanse kabinet, staat hij aan het hoofd van de regering. Net als de koning is de gouverneur onschendbaar en dragen zijn ministers verantwoordelijkheid voor hem.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Passagiers KLM-vlucht vast op Sint-Maarten

Geplaatst

op

door

Passagiers van een KLM-vlucht zitten al twee dagen vast op Sint-Maarten. Vlucht KL789 zou vrijdag via Curaçao naar Amsterdam vertrekken, maar het vliegtuig kampt met een defect onderdeel.

Een nieuw onderdeel is volgens een woordvoerster van KLM op dit moment onderweg naar het Antilliaanse eiland. De bedoeling is dat het vandaag nog wordt vervangen, zodat het vliegtuig vannacht alsnog kan vertrekken.

“Een vervelende situatie”, aldus de woordvoerster, die zegt dat de passagiers door KLM gedurende de vertraging in hotels zijn ondergebracht.

Lees verder

Buitenland

Trump noemt Johnson juiste man voor brexit

Geplaatst

op

door

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn eerste persoonlijke ontmoeting gehad met de Amerikaanse president Donald Trump. Trump liet weten achter hem te staan en noemde hem “de juiste man” om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te loodsen. “Ik zeg dat al een lange tijd”, voegde Trump eraan toe.

De president sprak van “een zeer grote handelsovereenkomst, groter dan ooit, die snel zal worden gerealiseerd”. Trump kondigde eerder aan dat hij ernaar uitkeek om de nieuwe Britse premier met “veel enthousiasme” te ontmoeten.

Johnson feliciteerde Trump op zijn beurt met de kracht van de Amerikaanse economie, die volgens hem “groots” is. Wel sprak hij zijn bezorgdheid uit over de handelsspanningen tussen de VS en China

De twee ontmoetten elkaar tijdens een werkontbijt in de marge van de G7, de top van de grote geïndustrialiseerde landen, in de Franse badplaats Biarritz.

Lees verder

Meest gelezen

X