dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
4
(1)

Arrestaties in Rusland bij vreedzame protesten tegen Puntin

lees ook ...

Jonge Surinaamse vrouw dood aangetroffen in hotel in Guyana

Afgelopen maandag werd in een hotel in Guyana het levenloze lichaam van een jonge Surinaamse vrouw gevonden. Het betreft de 25-jarige Gaitree Katrain, geboren in Guyana maar in het bezit van Surinaams...

Vreedzame protesten in Rusland tegen het militaire mobilisatiebevel van president Vladimir Putin zijn uiteengeslagen door de politie. Ruim 750 mensen, waaronder kinderen zijn over het hele land gearresteerd. Aanhangers van de opgepakte oppositieleider Alexei Navalny, oppositiegroep Vesna en anderen werden zelfs bij de voorbereiding gevangengenomen.  Mannen proberen het land te ontvluchten.

De protesten volgden enkele uren na een oproep van Putin woensdag om zijn strijdkrachten op te voeren, na tegenslagen op het slagveld in Oekraïne. Mannen met of zonder militaire ervaring hebben oproep papieren ontvangen, wat geleid heeft tot herleving van anti- oorlogdemonstraties in Rusland.

Zelensky riep de troepen van Moskou op zich over te geven. “Op een beschaafde manier … niemand zal de omstandigheden van uw overgave kennen”, aldus Zelensky. Kort daarvoor nam Rusland een wet aan die vrijwillige overgave en desertie tot een misdaad maakte, waarop 10 jaar gevangenisstraf stond. Een ander wet vergemakkelijkt het Russische staatsburgerschap voor buitenlanders. Nu mogen zij in plaats van vijf jaar verblijf in het land, een jaar dienen in het Russisch leger, terwijl het land miljoenen voormalige mannelijke  dienstplichtigen als reservisten kent.

Ook aanhangers van Putin worden steeds kritischer “Ze maken mensen woedend, alsof ze expres zijn, alsof ze uit wrok zijn. Alsof ze door Kiev zijn gestuurd’. Hooggeplaatste militairen worden ook zonder reden vervangen door de staat.

Rusland treft ondertussen voorbereidingen om vier bezette gebieden formeel te annexeren door middel van referenda, waarvan het westen zegt dat de uitkomsten al van te voren zijn bepaald. Putin wil “alle middelen” gebruiken om zijn grondgebied te beschermen, wat volgens de voormalige Russische leider Dmitry Medvedev op sociale media het gebruik van “strategische kernwapens” niet uitsluit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandArrestaties in Rusland bij vreedzame protesten tegen Puntin