zondag 1 oktober 2023
37.7 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
2.7
(7)

AOW-gat Nederlandse-Surinamers wordt niet gerepareerd

lees ook ...

Bolsonaro wilde via staatsgreep macht behouden in Brazilië

Voormalig president Jair Bolsonaro van Brazilië, blijkt achter de schermen gesprekken te hebben gevoerd om aan de macht te blijven middels een staatsgreep. Hij was in overleg met meerdere militaire le...

Surinaamse Nederlanders krijgen voor de slepende AOW-kwestie een eenmalige uitkering, dat hoogstwaarschijnlijk wel afhankelijk is van de tijd dat zij (ware) Nederlanders zijn.  Het gat wordt niet gedicht. Minister Schouten van Sociale Zaken werkt eraan. In het regeerakkoord is het niet opgenomen, en het kabinet heeft ook geen beslissing erover genomen.

Surinamers, die bij de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 kozen voor het behouden van hun Nederlandse nationaliteit blijken door de AOW niet gelijkwaardig te worden behandeld. Tientallen duizenden maakten de keuze om naar Nederland te verhuizen en Nederlander te blijven.

Echter is gebleken, dat zij niet volledig aanspraak maken op een AOW uitkering.  De Surinaamse-Nederlander die vijftig jaar voorafgaand aan pensionering ‘ingezetene’ is geweest, krijgt een honderd procent AOW-uitkering. Voor de rest wordt de AOW per ‘gemist’ jaar twee procent lager.

Het begrip ‘ingezetene’ is niet voor een ieder hetzelfde. Volgens de wet is dat een inwoner van het Rijk der Nederlanden in Europa, dus Nederland, niet elders, zoals bijvoorbeeld Suriname. Rechtszaken om volledig AOW-uitkering te krijgen waren tevergeefs. Tijdige informatie hierover is uitgebleven.

Een commissie onder leiding van voormalig PvdA-politica Joyce Sylvester  adviseerde om de korting op de AOW vanaf 31 juli vorig jaar ongedaan te maken. De commissie was ervan overtuigd dat dit met een juridisch waterdichte regeling kan, omdat het om een heel specifieke groep Nederlanders gaat. Daarnaast mocht volgens de commissie  als gebaar een eenmalige uitkering worden gehandhaafd.

Het kabinet houdt zich aan het advies van de Raad van Staten. Dit komt uiteindelijk op neer dat men deze groep niet moet accommoderen om te voorkomen, dat andere groepen in de toekomst om ‘reparatie’ van hun AOW-gat of andere sociale regelingen vragen.

Het kabinet  wil dus volstaan met een eenmalige uitkering, die absoluut niets te maken heeft met een AOW-gat. Meer aan de ouderen dan de jongeren, omdat die meer hebben moeten inleveren.

Bejaarde Surinaamse-Nederlanders die alleen een verlaagde AOW krijgen mogen  een aanvulling krijgen tot het bestaansminimum, als zij geen ander inkomen zoals pensioen  en of weinig spaargeld hebben. Indien  zij nu een forse eenmalige uitkering krijgen, kunnen zij die aanvulling kwijtraken. Het kabinet wil dit beletten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandAOW-gat Nederlandse-Surinamers wordt niet gerepareerd