dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
5
(1)

Anti-apartheidsstrijder bisschop Desmond Tutu van Zuid-Afrika is overleden

lees ook ...

Kinderen ontdekt in Oostenrijkse wijnkelder

In Weinviertel, een omgeving in het noord-oosten van Oostenrijk zijn zes jonge kinderen tussen 2 en 6 jaar in een wijnkelder ontdekt. De indentiteit van de kinderen is onbekend bij de overheid, omdat ...

Nobelprijswinnaar voor de Vrede(1984) Bisschop Desmond Tutu, is vandaag op 90-jarige leeftijd overleden. Hij is een bekende tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika geweest. In 1997 werd bij Tutu prostaatkanker ontdekt. De bisschop was voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie na het einde van de apartheid. In 2012 bezocht hij Nederland.

In 2010 heeft Tutu zich officieel uit de openbaarheid teruggetrokken. Toch was hij in juli  dit jaar te zien in een videoboodschap tijdens de international AIDS Conferentie. Het was duidelijk  zien, dat hij lichamelijk ziek was, maar intellectueel bleek hij helder te zijn gebleven.

“Het overlijden van aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van onze natie van een generatie van voortreffelijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten,” zei president Cyril Ramaphosa over het heengaan van Tutu.

Tijdens zijn bezoek in Nederland in 2012 bezocht hij  koningin Beatrix. Verder kreeg hij in Nederland een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen, en werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Echter werd hij en door de  succesvolle strijd tegen de apartheid zelfingenomen. Dit zei hij in 1996. “Ik hoop dat de mensen mij dat willen vergeven,” zei hij bij zijn afscheid als aartsbisschop.

Tutu bleef tot op hoge leeftijd, de kritische aartsbisschop. In 2014 veroordeelde hij de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma na beschuldigingen van corruptie in verband met een dure verbouwing van zijn huis ter waarde van 23 miljoen dollar (20 miljoen euro).

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandAnti-apartheidsstrijder bisschop Desmond Tutu van Zuid-Afrika is overleden