woensdag 21 februari 2024
31 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

Amerikaan verbreekt record ‘leven onder water’

lees ook ...

Voormalig Generaal Prabowo leidt in Indonesische verkiezinge...

In Indonesië lijkt de voormalige generaal Prabowo Subianto, zoals verwacht, de verkiezingen te winnen. Uit de eerste tellingen blijkt dat de voormalige commandant van de speciale strijdkrachten een me...

Joe Dituri een 55 jarige Amerikaanse onderzoeker, heeft het record ‘leven onder water’ verbroken na 74 dagen verblijf in de Jules Undersea Lodge, een onderwater hotel voor de kust van Florida, in het kader van project Neptune 100. De onderwatermissie moet 100 dagen  duren, dus hij komt weer boven water op 9 juni na 1 maart te zijn vertrokken.  Het onderzoek combineert  medisch- en oceaanonderzoek met educatieve activiteiten.  

Deze missie werd georganiseerd door de Marine Resources Development Foundation. In 2014 werd het vorige record van 73 dagen, twee uur en 34 minuten gevestigd door twee professoren uit de Amerikaanse staat Tennessee, Bruce Cantrell en Jessica Fain in hetzelfde hotel.

De Undesea Lodge staat tien meter beneden de zeespiegel en beslaat een oppervlakte van 10 vierkante meter. De indeling bestaat uit een keukentje, een zithoek en een slaapplek.  In de capsule is de luchtdruk het dubbele van de oppervlakte, door de waterdruk. “Ik verwacht dat ik als supermens weer naar buiten kom”, klonk hij optimistisch aan het begin van het experiment.

“Het record is een kleine mijlpaal en heel eervol, maar we hebben nog meer onderzoek te doen”, zegt Dituri over zijn onderzoek. “We gaan door!”. Hij wil met zijn handeling het effect van een grotere luchtdruk op het menselijk lichaam onderzoeken. De onderzoeker gaf toe, de zon heel erg te missen. Zijn doel is  te bewijzen, dat de overdruk op het lichaam onder water zorgt voor een sterker lichaam. Hersenletsel zou in zo’n geval eerder genezen door de verhoogde bloedtoevoer.

Verder keek men ook naar zijn slaappatronen en psychische gezondheid, omdat deze informatie nuttig kan zijn bij het plannen van ruimtereizen. Spiermassa kan verdwijnen door gebrek aan beweging. Hij doet dagelijks push ups en dutjes van 1 uur.

Vanuit de capsule verzorgd Dituri colleges via een videoverbinding over biomedische techniek, waarmee hij al 2500 studenten heeft bereikt, en de belangstelling groeit. Hij doet ook aan interviews vanuit een kleine studio. Wetenschappers en jongeren bezoeken hem duikend. Hij hoopt een nieuwe generatie onderzoekers te inspireren.

“Het idee hier is om de oceanen van over de hele wereld te bevolken, om voor ze te zorgen door erin te leven en ze echt goed te behandelen”, vertelt de Dituri.

Bron foto: Boston.com

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandAmerikaan verbreekt record 'leven onder water'