Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Agent betreed verkeerd appartment en schiet man neer in Dallas

Geplaatst

op

door

Een politieagent in Dallas, de Verenigde Staten heeft een man doodgeschoten waarvan ze dacht dat ze in haar appartement was – alleen, het was niet echt haar appartement, zeiden de autoriteiten.

Nadat haar dienst afgelopen donderdag was geëindigd, ging de officier ten onrechte het verkeerde appartement binnen, vertelde politiecommandant Dallas Renee Hall vrijdagmiddag aan verslaggevers. De man die daar woonde werd geïdentificeerd als 26-jarige Botham Shem Jean. Het is onduidelijk wat er precies gebeurde tussen Jean en de officier, zei Hall, maar de officier schoot haar wapen.

De officier belde 911 en de spoeddiensten haastte de man naar het ziekenhuis. Hij stierf kort daarna. Verslaggevers drongen de politiechef aan over de mentale toestand van de officier toen ze het appartement binnenging op in Dallas. Was ze onder invloed? De officier, een vijfjarige veteraan die nog niet publiekelijk is geïdentificeerd, is op administratief verlof geplaatst, aldus autoriteiten. “Op dit moment zijn er meer vragen dan we antwoorden hebben,” zei Hall. Ze voegde eraan toe dat “terwijl we het onderzoek voortzet, werd duidelijk dat we te maken hadden met wat een zeer unieke situatie lijkt te zijn.”

Tot dusverre zijn dit jaar minstens 694 mensen neergeschoten en gedood door de politie, volgens een database van de Washington Post over politie-betrokken opnames. In die zaken waren echter officieren betrokken die op het moment van de schietpartijen dienst hadden.

Jean kwam van Saint Lucia, een klein Caribisch eiland, volgens zijn Facebook-pagina. Hij studeerde in 2015 af aan de Harding University, waar hij boekhouding studeerde en bekendstond om zijn krachtige zangstem, meldde de Christian Chronicle. Hij leidde vaak het zingen in de universiteitskapel.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Ebola-uitbraak in Congo internationale gezondheidscrisis

Geplaatst

op

door

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak van ebola in Congo als een internationale gezondheidscrisis bestempelt.

Sinds augustus vorig jaar zijn al meer dan 1600 mensen overleden als gevolg van ebola. Bijna 2500 mensen raakten besmet.

Afgelopen zondag werd het eerste geval van ebola vastgesteld in miljoenenstad Goma, vlakbij de grens met Rwanda. Het betrof een priester die in een kerk ebola-patiënten ondersteunde. Hij overleed afgelopen week in een kliniek. Het Congolese ministerie van Volksgezondheid roept de bevolking op kalm te blijven. Het zegt dat de kans klein is dat het virus zich verder verspreidt omdat de patiënt op tijd ontdekt is.

De ebola-uitbraak is grootste uitbraak in de geschiedenis van het Centraal-Afrikaanse land en de op een na grootste uitbraak ooit. De uitbraak in Congo is complex. Het zwaartepunt ligt in een regio waar al twintig jaar een conflict aan de gang is. Het oplaaiende geweld compliceert de bestrijding van de ziekte. Veel gebieden zijn door de conflicten onbereikbaar. Hierdoor kan de ziekte zich verspreiden, zonder dat iemand het door heeft.

Emanuele Capobianco, directeur departement gezondheid van het Internationale Rode Kruis, is blij met de beslissing van het WHO. “Nu de ebola-epidemie officieel een internationale crisis is, wordt duidelijk dat we het heel serieus moeten nemen. Het verandert de situatie voor de slachtoffers en hulpverleners niet meteen, maar ik hoop dat de ebola-crisis nu de internationale aandacht en hulp krijgt die het verdient.”

Sinds 2005 is dit de vijfde keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een internationale crisis uitroept. Eerder gebeurde dat bij de varkenspest (2009), polio (2014), ebola (ook 2014) en het zikavirus (2016). In 2014 stierven meer dan 11.000 mensen als gevolg van een ebola-uitbraak in Afrika.

Lees verder

Buitenland

Mexicaanse drugsbaron El Chapo krijgt levenslang

Geplaatst

op

door

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (62) is door een federale rechtbank in New York veroordeeld tot een levenslange celstraf. Guzmáns verdediging heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Uit het bewijsmateriaal dat tijdens het proces naar voren kwam, blijkt dat de verdachte een meedogenloze  leider was van het Sinaloa-kartel”, luidt het in het vijf pagina’s tellende schrijven. “Getuigenissen tonen aan dat het Sinaloa-kartel een van de machtigste organisaties voor drugshandel was in Mexico, dat door middel van het gebruik van buitensporig geweld, waaronder ontvoeringen, foltering en moord, de controle verwierf over grote delen van het Mexicaanse grondgebied.”

Vrijdag eisten de openbare aanklagers nog meer dan 12,6 miljard dollar van de drugsbaron. Volgens hen is dat bedrag een “voorzichtige” schatting van wat Guzman zou verdiend hebben bij zijn misdaden in de VS. Volgens de aanklagers is Guzman namelijk aansprakelijk voor de verkoop van meer dan 500.000 kilogram cocaïne in de VS, met een waarde van 11,8 miljard dollar, en voor de verkoop van marihuana en heroïne voor een waarde van honderdenmiljoenen dollar.

De vroegere baas van het Sinaloa-kartel zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. Geen overbodige luxe, want in Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen. In 2001 maakte hij daarvoor dankbaar gebruik van een wasmand en in 2015 zette hij het op een lopen via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.

De formele bepaling van de strafmaat is pas voor 17 juli voorzien. De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie. Eerder deze maand werd overigens al het verzoek van de advocaten van Guzman om een nieuw proces voor de Mexicaanse drugsbaron door de rechter verworpen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X