zondag 15 september 2024
27 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
5
(3)

Afrikaanse studenten uit Oekraine gediscrimineerd

lees ook ...

Vluchtelingen uit Oekraïne worden overal met open armen ontvangen. Afrikaanse studenten die ook uit dit land moesten vluchten hebben geen Oekraïnse paspoort, en maken het tegenovergestelde mee. Zij worden geconfronteerd met discriminatie, en worden op treinstations letterlijk weggeduwd om niet zwarten toe te laten. Zimbabwaanse geneeskundestudent Korrine Sky wist samen met anderen, ondanks alles te ontkomen, en deelden hun ervaring op social media.

Sky kwam terecht in Engeland, en probeert onder de hashtag #AfricansinUkraine anderen die in dezelfde situatie verkeren te begeleiden, door hen te informeren. “Het voelt alsof we nergens welkom zijn en we niet verder kunnen met ons leven”, zegt Sky. Zij kan haar studie niet vervolgen. “Het collegegeld is hier wel vijf keer hoger dan in Oekraïne, dat kan ik niet betalen.”  Sky maakt zich sterk voor de Afrikaanse studenten. “Niemand anders komt op voor deze groep, dus ik zie het als mijn plicht.”

Voor de oorlog studeerden 76.000 Afrikaanse studenten in Oekraïene, omdat dit in vergelijking met andere landen veel goedkoper was. Een visum krijgen was ook niet een probleem en de studie is in het Engels. Zij kwamen uit overwegend Nigeria, Ghana en Marokko, maar waren allemaal genoodzaakt te vertrekken naar vooral landen zoals Polen, Ierland, Oostenrijk en Nederland. Enkelen vonden een manier om terug te keren, maar het grootste deel moest naar huis.

Een deel van deze studenten is ook te vinden in Nederland als Derdelanders. Terwijl Oekraïners tot maart 2024, een speciaal verblijfrecht hebben, gaat voor hen de reguliere asielprocedure in. Grütters vindt dat onrechtmatig. “Nederland behoort alle vluchtelingen uit Oekraïne hetzelfde te behandelen. Maar daar komen ze nu van terug, met grote gevolgen voor deze groep.”

Orakpo heeft  haar laatste geneeskunde-examens online kunnen doen, studeerde af via Zoom en is nu officieel arts. Toch komt zij ondanks personeelstekort in de zorg niet aan een baan in Nederland. “Het geeft zo veel stress, ik lig er wakker van”, legt ze uit. In september moet zij zich als asielzoeker aanmelden. Ondertussen blijft Sky vanuit Engeland vechten voor het recht op onderwijs en een toekomst voor deze groep.

Bron foto: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandAfrikaanse studenten uit Oekraine gediscrimineerd