Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

31-jarige Kweku wordt mogelijk gedeporteerd naar Ghana

Geplaatst

op

door

Kweku Adoboli, de voormalige handelaar die schuldig werd bevonden aan het veroorzaken van een financieel verlies van bijna 2 miljard dollar (£ 1,8 miljard), is door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangehouden omdat de voorbereidingen voor zijn deportatie naar Ghana beginnen.

Adoboli, 38, werd in 2012 gevangen gezet voor de fraude, die de grootste was in de Britse geschiedenis. Hij werd bevrijd nadat hij de helft van zijn zevenjarige straf had uitgezeten. De voormalige handelaar, die Ghanese is, heeft niet meer in Ghana gewoond sinds hij vier jaar oud was en beschrijft zichzelf als Brits. Vreemdelingen die tot meer dan vier jaar zijn veroordeeld, worden automatisch in aanmerking genomen voor deportatie, tenzij zij kunnen aantonen dat er dwingende redenen zijn om hen in het land te laten verblijven.

Adoboli, die sinds zijn vrijlating met vrienden in Schotland woont, werd vandaag vastgehouden toen hij zijn tweewekelijkse check-in deed bij een politiebureau in Livingston. Hij werd overgebracht naar Dungavel, een immigratie-verwijderingscentrum in Schotland. Een brief van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Caroline Nokes, heeft bevestigd dat de regering van plan is hem uit het Verenigd Koninkrijk naar Ghana, zijn geboorteland, te deporteren.

Sinds 2015 heeft Kweku deelgenomen aan tientallen evenementen, gesproken met duizenden studenten, en heeft gewerkt met verschillende organisaties die betrokken zijn bij het verbeteren van onder andere ondernemingsbestuur binnen de financiële sector. Hij heeft een beroep gedaan om hem niet te deporteren vanwege zijn langdurige banden met het Verenigd Koninkrijk en het feit dat hij hard werkt om mensen te leren van de fouten die hij heeft begaan.

Adoboli’s vriend Nick Hopewell-Smith zei: “Kweku heeft al een termijn uitgezeten voor fouten die hij maakte namens zijn werkgever, USB bank, en nooit voor zijn eigen voordeel. Een tweede keer straffen met deportatie vanuit zijn echte huis is inhumaan en duidelijk onrechtvaardig. ‘

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei: “Alle vreemdelingen die een vrijheidsstraf krijgen, komen in aanmerking voor verwijdering. Vreemdelingen die onze gastvrijheid misbruiken door misdaden in het VK te plegen, twijfelen niet aan onze vastberadenheid om hen te deporteren en we hebben sinds 2010 meer dan 42.800 buitenlandse overtreders verwijderd.” We geven normaal geen commentaar op individuele gevallen.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Ebola-uitbraak in Congo internationale gezondheidscrisis

Geplaatst

op

door

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak van ebola in Congo als een internationale gezondheidscrisis bestempelt.

Sinds augustus vorig jaar zijn al meer dan 1600 mensen overleden als gevolg van ebola. Bijna 2500 mensen raakten besmet.

Afgelopen zondag werd het eerste geval van ebola vastgesteld in miljoenenstad Goma, vlakbij de grens met Rwanda. Het betrof een priester die in een kerk ebola-patiënten ondersteunde. Hij overleed afgelopen week in een kliniek. Het Congolese ministerie van Volksgezondheid roept de bevolking op kalm te blijven. Het zegt dat de kans klein is dat het virus zich verder verspreidt omdat de patiënt op tijd ontdekt is.

De ebola-uitbraak is grootste uitbraak in de geschiedenis van het Centraal-Afrikaanse land en de op een na grootste uitbraak ooit. De uitbraak in Congo is complex. Het zwaartepunt ligt in een regio waar al twintig jaar een conflict aan de gang is. Het oplaaiende geweld compliceert de bestrijding van de ziekte. Veel gebieden zijn door de conflicten onbereikbaar. Hierdoor kan de ziekte zich verspreiden, zonder dat iemand het door heeft.

Emanuele Capobianco, directeur departement gezondheid van het Internationale Rode Kruis, is blij met de beslissing van het WHO. “Nu de ebola-epidemie officieel een internationale crisis is, wordt duidelijk dat we het heel serieus moeten nemen. Het verandert de situatie voor de slachtoffers en hulpverleners niet meteen, maar ik hoop dat de ebola-crisis nu de internationale aandacht en hulp krijgt die het verdient.”

Sinds 2005 is dit de vijfde keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een internationale crisis uitroept. Eerder gebeurde dat bij de varkenspest (2009), polio (2014), ebola (ook 2014) en het zikavirus (2016). In 2014 stierven meer dan 11.000 mensen als gevolg van een ebola-uitbraak in Afrika.

Lees verder

Buitenland

Mexicaanse drugsbaron El Chapo krijgt levenslang

Geplaatst

op

door

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (62) is door een federale rechtbank in New York veroordeeld tot een levenslange celstraf. Guzmáns verdediging heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Uit het bewijsmateriaal dat tijdens het proces naar voren kwam, blijkt dat de verdachte een meedogenloze  leider was van het Sinaloa-kartel”, luidt het in het vijf pagina’s tellende schrijven. “Getuigenissen tonen aan dat het Sinaloa-kartel een van de machtigste organisaties voor drugshandel was in Mexico, dat door middel van het gebruik van buitensporig geweld, waaronder ontvoeringen, foltering en moord, de controle verwierf over grote delen van het Mexicaanse grondgebied.”

Vrijdag eisten de openbare aanklagers nog meer dan 12,6 miljard dollar van de drugsbaron. Volgens hen is dat bedrag een “voorzichtige” schatting van wat Guzman zou verdiend hebben bij zijn misdaden in de VS. Volgens de aanklagers is Guzman namelijk aansprakelijk voor de verkoop van meer dan 500.000 kilogram cocaïne in de VS, met een waarde van 11,8 miljard dollar, en voor de verkoop van marihuana en heroïne voor een waarde van honderdenmiljoenen dollar.

De vroegere baas van het Sinaloa-kartel zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. Geen overbodige luxe, want in Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen. In 2001 maakte hij daarvoor dankbaar gebruik van een wasmand en in 2015 zette hij het op een lopen via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.

De formele bepaling van de strafmaat is pas voor 17 juli voorzien. De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie. Eerder deze maand werd overigens al het verzoek van de advocaten van Guzman om een nieuw proces voor de Mexicaanse drugsbaron door de rechter verworpen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X