Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

31-jarige Kweku wordt mogelijk gedeporteerd naar Ghana

Geplaatst

op

door

Kweku Adoboli, de voormalige handelaar die schuldig werd bevonden aan het veroorzaken van een financieel verlies van bijna 2 miljard dollar (£ 1,8 miljard), is door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangehouden omdat de voorbereidingen voor zijn deportatie naar Ghana beginnen.

Adoboli, 38, werd in 2012 gevangen gezet voor de fraude, die de grootste was in de Britse geschiedenis. Hij werd bevrijd nadat hij de helft van zijn zevenjarige straf had uitgezeten. De voormalige handelaar, die Ghanese is, heeft niet meer in Ghana gewoond sinds hij vier jaar oud was en beschrijft zichzelf als Brits. Vreemdelingen die tot meer dan vier jaar zijn veroordeeld, worden automatisch in aanmerking genomen voor deportatie, tenzij zij kunnen aantonen dat er dwingende redenen zijn om hen in het land te laten verblijven.

Adoboli, die sinds zijn vrijlating met vrienden in Schotland woont, werd vandaag vastgehouden toen hij zijn tweewekelijkse check-in deed bij een politiebureau in Livingston. Hij werd overgebracht naar Dungavel, een immigratie-verwijderingscentrum in Schotland. Een brief van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Caroline Nokes, heeft bevestigd dat de regering van plan is hem uit het Verenigd Koninkrijk naar Ghana, zijn geboorteland, te deporteren.

Sinds 2015 heeft Kweku deelgenomen aan tientallen evenementen, gesproken met duizenden studenten, en heeft gewerkt met verschillende organisaties die betrokken zijn bij het verbeteren van onder andere ondernemingsbestuur binnen de financiële sector. Hij heeft een beroep gedaan om hem niet te deporteren vanwege zijn langdurige banden met het Verenigd Koninkrijk en het feit dat hij hard werkt om mensen te leren van de fouten die hij heeft begaan.

Adoboli’s vriend Nick Hopewell-Smith zei: “Kweku heeft al een termijn uitgezeten voor fouten die hij maakte namens zijn werkgever, USB bank, en nooit voor zijn eigen voordeel. Een tweede keer straffen met deportatie vanuit zijn echte huis is inhumaan en duidelijk onrechtvaardig. ‘

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei: “Alle vreemdelingen die een vrijheidsstraf krijgen, komen in aanmerking voor verwijdering. Vreemdelingen die onze gastvrijheid misbruiken door misdaden in het VK te plegen, twijfelen niet aan onze vastberadenheid om hen te deporteren en we hebben sinds 2010 meer dan 42.800 buitenlandse overtreders verwijderd.” We geven normaal geen commentaar op individuele gevallen.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Politici Hongkong uit parlementszaal gehaald

Geplaatst

op

door

De hoogste bestuurder van Hongkong is donderdag opnieuw uitgejouwd in het parlement van de metropool. Beveiligers grepen in en verwijderden meerdere volksvertegenwoordigers.

Leider Carrie Lam kreeg een dag eerder ook al de volle laag in het parlement, de zogeheten Wetgevende Raad (LegCo). Toen ontstonden chaotische toestanden toen ze een belangrijke jaarlijkse toespraak wilde geven. Die was bedoeld om haar beleidsplannen uiteen te zetten, maar moest noodgedwongen worden afgebroken toen critici de toespraak verstoorden.

Later is alsnog een filmpje verspreid van de geplande speech. Lam keerde donderdag terug naar har parlement om vragen te beantwoorden over de inhoud van de toespraak. Haar tegenstanders begonnen echter weer leuzen te scanderen. Lam ligt onder vuur vanwege de aanhoudende onrust in de miljoenenstad, die de afgelopen maanden het toneel was van enorme demonstraties.

Lees verder

Buitenland

Nederlandse zendeling (27) overleden tijdens trektocht in Nepal

Geplaatst

op

door

Het lichaam van een Nederlandse zendeling die al sinds 22 september vermist was in Nepal, blijkt op 4 oktober al te zijn gevonden.

Dat meldt Operatie Mobilisatie aan het Nederlands Dagblad. De zendingsbeweging wil alleen de voornaam van de omgekomen Nederlander prijsgeven. Het gaat om de 27-jarige Thomas, die aan een Nepalese universiteit studeerde en betrokken was bij Operatie Mobilisatie.

Het lijkt erop dat Thomas tijdens een trektocht in het noorden van Nepal verdwaald is in slechte weersomstandigheden. Zijn lichaam werd gevonden aan de voet van een klif. Het lichaam van zijn metgezel, een 42-jarige Zuid-Koreaan, werd acht dagen later in dichtbegroeid gebied gevonden.

Thomas wordt volgens het Nederlands Dagblad vandaag begraven.

Lees verder

Meest gelezen

X