Een Fodu of Boesi Ingi? | Culturu.com
Suriname Nieuws Magazine

Een Fodu of Boesi Ingi?

 • 10 reactie(s)
 • 11779 x bekeken
 • 10 reactie(s)
 • 11779 x bekeken
*

Chantal_24

Een Fodu of Boesi Ingi?
« Gepost op: 22 mei 2008, 15:53 »
Ik heb voor het eerst wintie gekregen maar nu weet ik of het boesi ingi of fudo wat is het verschil tussen die twee en wat nu verder.


« Laatst bewerkt op: 14 juni 2008, 18:01 door Culturu.com »
Advertentie
Advertentie

*

Offline Culturu.com

 • Suriname Nieuws Magazine
 • *****
 • 1080
 • suriname ALTIJD dichtbij
  • Bekijk profiel
Re: De Boesi Ingi winti ( Bos Indiaan)
« Reactie #1 Gepost op: 22 mei 2008, 15:56 »
Beste Chantal,

De verschillen tussen de Busi Ingi en Fodu Winti zijn zo groot, kun je misschien wat meer vertellen (heb je voordat je winti kreeg nog gedroomd) en tijdens je winti ervaring herinner je je nog iets, en zo nee.. hebben anderen verteld wat je deed of zei. Aan gedrag, manier van antwoorden of vragen of je droom die je ervoor hebt gekregen kunnen we misschien uithalen wat voor winti je hebt gehad.

Mvg

Culturu.com
*

Chantal_24

Re: De Boesi Ingi winti ( Bos Indiaan)
« Reactie #2 Gepost op: 23 mei 2008, 11:19 »
Beste Chantal,

De verschillen tussen de Busi Ingi en Fodu Winti zijn zo groot, kun je misschien wat meer vertellen (heb je voordat je winti kreeg nog gedroomd) en tijdens je winti ervaring herinner je je nog iets, en zo nee.. hebben anderen verteld wat je deed of zei. Aan gedrag, manier van antwoorden of vragen of je droom die je ervoor hebt gekregen kunnen we misschien uithalen wat voor winti je hebt gehad.

Mvg

Culturu.com

Goedemorgen culturu.com,

Wanneer ik danste voelde ik me vrolijk zodra ik stopte met dansen moest ik huilen. Er werd mijn verteld dat ik alleen maar wou dansen maar ik kon het niet echt. Ging de hele tijd alleen met me schouders bewegen en met mijn handen waren als of ik ging bidden.
Na afloop wou vechten met een paar dames om die domme vriend van me. (meer hoe ik niet te zeggen waarom dat zo was)
Hoop dat jullie genoeg info hebben om mij te helpen en mijn kan vertellen wat ik verder moet doen

groetjes Chantal

*

Offline Culturu.com

 • Suriname Nieuws Magazine
 • *****
 • 1080
 • suriname ALTIJD dichtbij
  • Bekijk profiel
Re: De Boesi Ingi winti ( Bos Indiaan)
« Reactie #3 Gepost op: 23 mei 2008, 15:03 »
Beste Chantal,

Twee platte handen op elkaar wijst op een Fodu winti.
Een keer in trance gaan is niet zo erg, dit kan een openbaring zijn van een winti. Echter,
komt het vaker voor dan raad ik wel aan eens een luku, obiaman te bezoeken.

Dit zijn een aantal tips wat je kunt doen voor de fodu winti:

* Wanneer de winti (op je ) komt het liefst geen sterke dranken drinken maar het beste voor de fodu is gewoon water uit een Kalebas, wordt de fodu (en meeste andere winti's) rustiger van, speciaal voor de fodu kun je ook Orgeade gebruiken (een soort siroop).

* Een tweede belangrijke tip is, wanneer een winti komt raakt de omgeving vaak in paniek, hierdoor kan een winti geïrriteerd raken en juist wilder worden. Blijf altijd rustig en luister vooral. Versta je niet alles (of helemaal niets) blijf dan ook rustig en bevestig alle antwoorden van de winti's. Soms vertellen de winti's wat en vragen ze om bevestiging.

* Wanneer je gaat slapen bid en vraag de fodu om een boodschap (praat/vraag luid en duidelijk). Leg naast je (op nachtkastje) een kleine kalebas met orgeade (of water) (voor andere winti's kan je ook een bier gebruiken, smeer dan deze bier in met een beetje pimba, water en florida water). Leg een pagni op je kussen (het liefst van de desbetreffende winti of allakondre, anders mag ook). En druppel wat florida water op.

Wanneer de winti komt ziet hij dat je aan hem/haar hebt gedacht en zal hij je vertellen in een droom, dit hoeft niet altijd direct de eerste nacht te zijn.. het kan ook later in de week. Blijf vragen en bidden.

Op deze manier ontvang je in een droom als er iets aan de hand is.

Wanneer het vaker gebeurd (winti krijgen):

* Meestal is dit een teken dat er iets niet in orde is(1), waar een winti voor waarschuwt. Laat mensen goed luisteren in dit geval naar de fodu en wordt er niets verteld vraag dan of de winti wat wilt vertellen.

(1)Het is niet altijd zo dat er iets aan de hand hoeft te zijn in negatieve zin, staat de winti nou alleen maar te dansen en vrolijk te doen, dan is er niet zo veel aan de hand. Het is niet gebruikelijk dat dit vaker gebeurd. Meestal zijn dan je culturele zaken nog niet geregeld.

Als je nog iets wilt weten vraag het dan gerust want over de fodu winti is zo veel te vertellen.

Mvg Culturu.com
« Laatst bewerkt op: 23 mei 2008, 15:11 door Culturu.com »
*

Offline Mistiek

 • Kindness
 • ****
 • 149
 • Leven en laten leven
  • Bekijk profiel
Re: Een Fodu of Boesi Ingi?
« Reactie #4 Gepost op: 24 mei 2008, 02:46 »
Kunt u mij aub meer over de fodu winti vertellen en over de boesi ingi? Ik schijn ze beide te hebben (is mij verteld in een loekoe). Zelf heb ik een keer het volgende meegemaakt:


Ik voelde me op dat moment erg radeloos. Een famililid die tijdelijk bij me inwoonde, had opeens een winti op zich gekregen en weende. Ik wist me geen raad want ik weet niets van dit soort zaken. Ik had dus ook geen spullen in huis om de winti te kalmeren (kalebas,floridawater) De winti weende en sprak een moeilijk verstaanbare taal maar ik begreep er wel uit dat de winti de familie om zich heen wilde op dat moment . Ik belde iedereen maar stuk voor stuk had men een excuus! De ene vond het laat, de ander vond het ver bla bla bla) Ik werd nog radelozer en het huilen stond mij nader dan het lachen.

Ik huil niet graag in het bijzijn van anderen, dus ik wilde net naar de keuken lopen om stiekem mijn tranen te laten lopen en na te denken wat nu te doen,  toen ik plotseling iets in mij voelde opkomen.
Ik kan het niet goed beschrijven wat ik voelde. Het leek alsof een entiteit mijn lichaam instapte. Ik had 1 voet in de gang gezet, op weg naar mijn keuken en het was alsof de entiteit mij daar stond op te wachten, mijn voet was nog niet op de grond en ik voelde gelijk iets. Ik wilde zachtjes snikken maar in plaats van een zacht gesnik, kwam er een schreeuw uit mijn mond. Ik voelde mijn ogen groter worden en mijn mond sperde zich open en ik begon heel hard te huilen, nee eerder schreeuwen. Ik was volledig bewust van wat er om me heen gebeurde maar ik kon niet stoppen met schreeuwen/huilen.

Mijn hart bonste enorm van de schrik en ik keek angstig om me heen, want ik voelde dat ik zelf geen controle meer over mezelf had maar iets of iemand anders. Ik liep al schreeuwend/huilend verder naar de keuken en mijn familielid kwam achter me aan. Ik hoorde hem zeggen: "ai mi sabi foe sang ede joe doro ini a kukuru" en nog meer maar ik ben vergeten wat hij nog meer gezegd heeft want het is jaren geleden gebeurd. Toen sloeg hij een jampanesi pangi om me heen en bracht me naar de woonkamer. Hij bood me nog een andere pangi aan om over mijn schouders te draperen maar ik nam deze en plaatste het onder mijn voeten. Toen voelde ik langzaam de entiteit in me wegebben.

Heb ik toen een winti gehad vraag ik me nu nog steeds af?
Kindness in words creates confidence,
kindness in thinking creates profoundess,
kindness in giving creates love....
Advertentie
Advertentie

*

Offline Culturu.com

 • Suriname Nieuws Magazine
 • *****
 • 1080
 • suriname ALTIJD dichtbij
  • Bekijk profiel
Re: Een Fodu of Boesi Ingi?
« Reactie #5 Gepost op: 24 mei 2008, 14:17 »
Klopt, dit is een van de manieren om winti te krijgen. Ieder mens ervaart het krijgen van winti op zijn eigen manier. Sommige gaan helemaal in trance, sommige voelen hun benen erg zwaar worden anderen krijgen pijn (een druk) onderin de rug, hoofdpijn of een het gevoel van een opgezwollen hoofd en enkele krijgen een zeer krachtig sterk gevoel van binnen (alsof ze de hele wereld aan kunnen). Elke winti soort heeft ook weer zijn haar manier van komen. Dus nu ervaar je het zo morgen kan je bijvoorbeeld helemaal in trance gaan.

Dit heeft er ook mee te maken waar de winti's op je lichaam zitten (winti's plaatsen zich soms op een vaste plek op je lichaam, de meest voorkomende plaatsen zijn meestal nek (achter), op de voet en in de rug (onderin) en op de hoofd).

De meeste mensen denken dat je helemaal in trance moet gaan om winti te krijgen. Dit is totaal niet zo. Per dag kan je meerdere keren winti krijgen zonder dat je dit zelf weet. Een winti kan je gewoon iets laten zeggen zonder dat je daarvan iets voelt, achteraf sta je dan meestal perplex van jezelf om het geen wat je heb gedaan of gezegd (meestal merk je aan jezelf dat dit geen reactie van jezelf was)

Daarnaast kan een winti je gehele bewust zijn uitschakelen, meestal gebeurd dit in heftige zaken wanneer een winti per se wilt komen om iets duidelijk te maken of als hij echt boos is 9of moet beschermen).

Ook kan een winti je motoriek uitschakelen (je bent dan wel bewust van alles, maar je hebt geen controle meer over je lichaam). Het schreeuwen is typisch winti, zelf heb ik dit ook wel eens ervaren en had de volgende dag echt pijn in mijn keel (schor).

De reden dat dit jou was overkomen is een reactie van jouw winti op (de winti van) jouw familielid. Er heerste een paniek situatie in jou woning dat jou winti daar op reageerde. Daarom is het belangrijk om altijd zelf rustig te blijven. Wanneer iemand winti krijgt en er breekt paniek uit is dit meestal de reden waarom meerdere winti's tegelijkertijd opkomen bij verschillende mensen. Daarnaast kan het ook een boze reactie zijn van je winti omdat een ieder je afwijst (telefonisch), een soort van frustratie.

In jouw geval had je kunnen aangeven dat je familie bent en dat je de boodschap zal brengen naar de andere familie leden. Probeer wel (als mensen dichtbij wonen) meerdere familieleden op te trommelen.

Iemand kan bijvoorbeeld ook spontaan winti krijgen wanneer hij/zij erg schikt.  Door de schik komt een winti plotseling op om de persoon te beschermen.

Kortom: Winti's reageren erg op emoties en gedrag van mensen.

Hartkloppingen is ook normaal winti gedrag, persoonlijk vind ik dit het lastigst omdat dit zorgt voor een stukje angst wanneer je winti krijgt (daarom zijn mensen soms ook bang om winti te krijgen en proberen dit vaak te onderdrukken omdat het gevoel van winti krijgen eng kan zijn).

Wees niet bang als iemand winti krijg (dit is een tip voor een ieder), want een winti komt niet om je kwaad te doen (tenminste als je echt niets heb gedaan, maar je merk dan gauw genoeg dat de winti zich tegen jou gaat richten), hoe wild hoe druk de winti ook komt, wees niet bang en blijf rustig hoe rustiger jij blijft hoe rustiger de winti blijft.

Bij de meeste families komt eerst de ene winti en vervolgens krijgt iedereen winti als je meestal terug kijkt op de situatie komt dit omdat een ieder in paniek raakt. Iedereen wilt op dat moment alles doen voor de winti, alle atributen komen uit de kast en heb soms wel een gezien dat een winti de raarste dranken krijgt voorgeschotelt. Iedereen gaat om de persoon staan die winti krijgt en praat door elkaar heen.

Laat de winti gewoon uitrazen, dit is wat hij wil en luister. Versta je niet schrijf dan op en wenk de winti dat je luister. Later kan je iemand vragen wat het allemaal betekend. De meeste winti's vragen ook vaak bevestiging of je versta (hiermee geeft de winti eigenlijk aan, luister naar wat ik je te zeggen heb.. het is belangrijk).

Wordt een winti echt druk, dan kun je hem altijd omhelzen en blijven omhelzen zodat hij/zij niet echt vrij kan bewegen. Praat dan rustig in zijn/haar oor, al versta je niet alles meestal verstaan ze jou wel. Vraag de winti of hij/zij wat te vertellen en dat je heel graag naar hem/haar luister. Probeer altijd in een dergelijk situatie de persoon te laten zitten (op stoel).

Ga zelf ook zitten (en de andere om je heen), en luister aandachtig.
Water uit een Kalebas is altijd het beste voor alle winti's om rustig te worden.
*

Offline Mistiek

 • Kindness
 • ****
 • 149
 • Leven en laten leven
  • Bekijk profiel
Re: Een Fodu of Boesi Ingi?
« Reactie #6 Gepost op: 24 mei 2008, 23:11 »
Dank u voor de snelle reactie en de uitgebreide uitleg.

Ik begrijp het nu beter en ik heb inmiddels de nodige zaken (kalebas enz) in huis gehaald. Ik verneem steeds meer (voor mij) nieuwigheden op het gebied van de wintireligie en ben er zeer dankbaar voor. Ik ben niet opgevoed met winti, (sommigen van mijn familieleden zien het zelfs als afgoderij,waaronder mijn ouders) vandaar dat ik (nog) niet veel weet. Ik erger mij eraan, omdat ik nu weet dat de wintireligie een natuurreligie is en net als de Voodoo religie (uit Afrika) niets met afgoderij te maken heeft.

Zelf denk ik dat winti een verkapte vorm van de Voodoo religie is. Dit omdat de slaven uit West-Afrika de Voodoo religie met zich meebrachten naar Suriname. Hedendaags laten velen zich misleiden door de westerse cultuur, (onder andere het Christendom) die de wintireligie associëert met afgoderij. Begrijp mij niet verkeerd, ik geloof in God, maar de verhalen uit de bijbel neem ik met een korreltje zout. De bijbel is tenslotte door mensenhanden geschreven (net als de koran) en ieder mens vertelt zijn eigen interpretatie van het verhaal.

We zijn als mensen zijn uiterst kwetsbare wezens (helaas beseffen velen dat niet) en wij moeten elkaar helpen op deze wrede aarde.
Gelukkig heeft Anana ons winties gezonden die over ons waken en ons beschermen, en het is aan ons om hen te onderhouden opdat zij niet toornig raken.

Ik heb dus jaren geleden mijn eerste winti ervaring gehad en tot heden niet meer. Nogmaals dank voor uw uitleg en advies.
Soso lobi en een warme brasa.
*

Offline Culturu.com

 • Suriname Nieuws Magazine
 • *****
 • 1080
 • suriname ALTIJD dichtbij
  • Bekijk profiel
Re: Een Fodu of Boesi Ingi?
« Reactie #7 Gepost op: 25 mei 2008, 00:20 »
Beste Mistiek,

Winti is totaal geen afgoderij, dit omdat het winti cultuur niet gezien moet worden als een religie (zoals de bijbel, koran etc) maar meer als een natuurlijke spirituele stroming. Daarnaast worden in het winti cultuur geen goden aanbeden, maar verzoekt men om steun om hulp te mogen ontvangen en bescherming.

Qua jou denkwijze van het voodoo geloof sluit ik mij helemaal bij aan. Voodoo heeft een zeer slechte naam gekregen door de armoede in bepaalde landen waar het word uitgeoefend. Men gebruikt het veelal uit jaloerie, on eerlijke manier geld te verkrijgen en meer van soortgelijke zaken (net als wissie).

Dit zou ons (surinamers) het zelfde kunnen overkomen als men bezig zou zijn met wissie om er zelf beter van te worden (wanneer men negatieve dingen naar andere stuurt, krooit etc etc). Op deze manier zou het winti cultuur een hele slechte naam krijgen.

Terwijl de basis van voodoo eigenlijk ook dient om goede dingen te doen voor jezelf en naaste omgeving (dorpen en stammen).
 
Zo zijn er meer culturen die gelijk aan lopen aan het winti cultuur. Zoals men het winti cultuur niet kent en wij het niet leuk vinden dat het winti cultuur wordt gezien als afgoderij moeten wij ook niet oordelen over andere culturen. Wist je dat ze in het voodoo cultuur ook florida water, pompeia, pimba en Kalebas gebruiken. Ze hebben zelfs ook een leba en fodu (hebben wel andere namen maar gelijkenis is bijna hetzelfde).

Erger je niet daarnaast aan omstandigheden, jou winti's begrijpen je wel wat je doet en dat je zoekende bent. Soms moet er een de slimste zijn in de familie die zijn/haar zaken regelt. Meestal volgt stiekem de rest. 

Wij hebben de winti's nodig om dat er op geestelijk niveau ook kwaad heerst (de duivel werkt ook niet alleen en heeft ook zo zijn disipelen), wij als mens zijn daar niet tegen opgewassen.

Wanneer je weer langzaam je contact met je winti's wilt oppakken, begin dan eerst met bidden. Bid eerst naar onze vader en na de afsluiting praat je met de winti's (lucht je hart en praat geen standaard text). Vraag om schone dromen en of ze je willen begeleiden om je dingen te doen die je wilt doen.

Je denkwijze is zeer goed.. en je begrijpt meer dan dat je zelf denkt (dit haal ik uit de manier van schrijven). Ik weet ook zeker dat wanneer jij je winti's regelt je veel vrede binnen in jezelf zult vinden. Gun jezelf de tijd.

Groetjes Culturu.com
« Laatst bewerkt op: 25 mei 2008, 00:28 door Culturu.com »
*

Offline Mistiek

 • Kindness
 • ****
 • 149
 • Leven en laten leven
  • Bekijk profiel
Re: Een Fodu of Boesi Ingi?
« Reactie #8 Gepost op: 25 mei 2008, 05:04 »
Ik ben blij dat u samen met mij op 1 lijn zit betreffende de Voodoo cultuur. Het feit dat de bij de winticultuur bekende Leba en fodu winties ook terug te vinden zijn in de Voodoo cultuur, sterkt mijn vermoeden dat de winticultuur een overgeleverde vorm is van de Voodoocultuur (oorspronkelijk uit Afrika)

Bedankt voor uw steun en ik ben nog lang niet waar ik hoop te mogen zijn. Ik hoop echt dat mijn winti geduldige wintis zijn hahahaha, want ik ben inderdaad zoekende en onderweg lerende. En gelukkig zijn niet al mijn familieleden "ongelovigen" in de winticultuur, dus heb ik net als u, goede hoop en vertrouwen dat het met de tijd goed komt. Ik ben een ietwat ongeduldig typje, vandaar de onrust in me. Ik zal uw adviezen ter harte en zal mezelf de tijd gunnen.

Soso lobi

*

Pikien Moesje

Re: Een Fodu of Boesi Ingi?
« Reactie #9 Gepost op: 20 november 2011, 01:43 »
odi odi,

Ik heb het stuk hieronder gekopieerd uit een reactie van CC Moderator.
Is er iemand die per lichaamsdeel kan uitleggen welke winti zich dan daar manifesteerd?

Dit heeft er ook mee te maken waar de winti's op je lichaam zitten (winti's plaatsen zich soms op een vaste plek op je lichaam, de meest voorkomende plaatsen zijn meestal nek (achter), op de voet en in de rug (onderin) en op de hoofd).

Pikien Moesje

Advertentie
Advertentie

Re: Een Fodu of Boesi Ingi?
« Reactie #10 Gepost op: 01 februari 2012, 13:26 »
odi odi,

Ik heb het stuk hieronder gekopieerd uit een reactie van CC Moderator.
Is er iemand die per lichaamsdeel kan uitleggen welke winti zich dan daar manifesteerd?

Dit heeft er ook mee te maken waar de winti's op je lichaam zitten (winti's plaatsen zich soms op een vaste plek op je lichaam, de meest voorkomende plaatsen zijn meestal nek (achter), op de voet en in de rug (onderin) en op de hoofd).

Pikien Moesjeeen antwoord please???