slang in de buik. | Culturu.com
Suriname Nieuws Magazine

slang in de buik.

 • 5 reactie(s)
 • 7322 x bekeken
 • 5 reactie(s)
 • 7322 x bekeken
slang in de buik.
« Gepost op: 29 april 2008, 15:43 »
dit is een waar gebeurt verhaal.

een kennis van me zijn vader was doeman. bij z,n vader kwamen dan veel mensen met veel problemen.
zo vertelde hij me dat er een vrouw bij zijn vader was met een slang in de buik. dit wilde ik natuurlijk  niet geloven,want hoe kan een slang in iemands buik zitten.

hij vertelde me dat de mevrouw in het ziekenhuis lag. met een dikkebuik.heel groot. de vrouw bleef maar overgeven. doktoren wisten zich geen raad met de mevrouw.op foto,s die gemaakt werden voor de buik,lieten niets zien. maar de vrouw bleef over geven.

soms zeggen de doktoren ook van misschien moet je het buiten gaan zoeken. dus naar een bonoeman gaan.

zo kwamen ze bij de kennis van me zijn vader en die ging naar het ziekenhuis, en zei dat deze mevrouw gelijk mee moest naar zijn kamp. in zijn luku kon hij dus waarnemen dat er een slang in haar buik zat. doordat deze slang zijn staart in haar keel bracht moest ze steeds overgeven.

onderweg naar het kamp is de vrouw gevallen en werd ze zo zwaar als een huis.niemand kon haar meer tillen. hij vertelde toen kwam de obia,die snel te werk ging,want anders kan die slang die vrouw doden. ze kan vb dood bloeden als de obia niet goed is.

door het snel handelen van de obia met enkele spullen,werd de vrouw naar een posoe geloosd, waar hij de vrouw met heel veel atrubuten heeft gewassen. hij zei duidelijk kon men rook uit de vrouw mond zien gaan.

ma zo zie je weer. de geest van een slang in iemands buik. sanie de jere. ma gelukkig dat de doktoren ook weten waneer ze iemand naar een dresieman moeten sturen.


« Laatst bewerkt op: 30 april 2008, 13:15 door Culturu.com »
Advertentie
Advertentie

*

Offline lovely

 • Michella Rulezzz..
 • *****
 • 725
  • Bekijk profiel
Re: slang in de buik.
« Reactie #1 Gepost op: 29 april 2008, 22:47 »
zo kan je zien dat onze eigen dresiemannen er ook moeten zijn. want stel je eens voor dat de artsen deze mevrouw op de operatie tafel hadden geplaats, zij misschien niet levend eruit was gekomen.  daarom is het goed als er een samenwerking komt tussen de doktoren en de dresiemannen.
 de kennis die deze mensen dan ook hebben, dat het nooit verloren mag gaan.

mijn moeder vertelde mij ooit dat in onze familie wij een fodu hebben die zich ooit in Suriname op het erf heeft getoond.
toen moesten ze een pre geven voor de fodu winti. de fodu liet zich zien in een vorm van een bruine slang.(dagwe slang).
en dat ze altijd geleerd hebben dat ze geen slangen moeten slaan, want het kan een fodu zijn die zich laat zien. dus ik begrijp dan hier uit dat winti,s zich kunnen laten zien als ze dat willen?
Blijf vrolijk met me, dan ben ik vrolijk met jou
*

saneke

Re: slang in de buik.
« Reactie #2 Gepost op: 27 mei 2008, 11:21 »
Ik heb ook zo iets meegemaakt, tenminste kennis van mij. Ze was/is getrouwd en natuurlijk wil je kinderen na verloop van tijd. Bij dit echtpaar moest het een en het ander gebeuren. Die dame is een hele gelovige dame en haar man geloofd wel in zijn cultuur. Het echtpaar liet zich onderzoeken en ze zouden samen kinderen moeten kunnen krijgen, alleen lukte het niet. De man wilde buiten gaan kijken en de dame niet. Er ontstond een soor t van strijd en zo ging het door tot dat ze plotseling zwanger raakte. Niets gedaan, alleen maar gebeden. Haar buik groeide en na een paar maanden kon ze een echo maken. Haar buik was wel groot geworden, m.a.w. het kindje groeide goed en ze voelde bewegingen. Op de dag dat de echo gemaakt moest worden, was haar buik plat. Geen echo dus. Telleurgesteld en huilen natuurlijk, maar ze gaf niet op en snel daarna was ze weer zwanger en weer gebeurde hetzelfde. zo gebeurde het wel 3 tot 4 keren en toen besloot ze naar een lukuman te gaan. Die constateerde dat het een fodu was die die de foetus op at omdat het een kadootje wilde en daarna zouden ze kindje krijgen. alles gedaan zonder resultaat. Ze gingen naar een andere bonoe die constateerde dat het een apoekoe was die het kind weghaalde. Ze moest weer ht een en ander doen en zou daarna een kind krijgen. Weer van allles gedaan. Ze raakte weer in de verwachting en liet alles over aan de natuur, zichzelf geloven en aan het lot. 9 maanden, de tijd van de bevalling kwam steeds dichterbij. Op een ochtend werd ze wakker en haar buik was weer plat. Niets lukte en de reden weten wij ook niet. Ze praat er niet over en heeft  geen kinderen. Gelukkig is ze nog wel met die heer, alleen zijn ze kinderloos. Hoe zien jullie dit? Cultuur of Godswerk?  Fodu of apoekoe? Wat ka de reden zijn dat ze geen gehoor hebben gegeven. Ik zie het wel.
*

Offline lovely

 • Michella Rulezzz..
 • *****
 • 725
  • Bekijk profiel
Re: slang in de buik.
« Reactie #3 Gepost op: 17 januari 2009, 21:36 »
zo die dingen bestaan hoor.

als je alles zo kijk dan moeten ze er echt zijn die obiamannen .
*

Offline Venus

 • *****
 • 716
  • Bekijk profiel
Re: slang in de buik.
« Reactie #4 Gepost op: 17 januari 2009, 22:47 »
mijn vader Saneke,

wat eng.... mijn hemel...... mie gado.
is om gek van te worden..... mijn vader....Venus
Advertentie
Advertentie

*

Offline love-ly

 • so so lobi
 • ******
 • 8296
 • Just me
  • Bekijk profiel
Re: slang in de buik.
« Reactie #5 Gepost op: 30 juli 2015, 23:33 »
Odi odi,

Een slang in je buik is geen grap en er zijn verschillende redenen waarom er een slangengeest in je buik zit.
Een slangengeest kan je embryo opeten/zwangerschap afbreken.
van de ampuku weten we dat partners elkaar een teri moeten geven foe opo pasi, maar ook zo met de fodu, deze kan ook om een teri vragen van de partner.

Zelf vind ik het erg als jonge kinderen hiermee te maken hebben, het komt voor en dan vraag ik me af waarom schuilt deze pa wintie niet bij een volwassenen.

Een slangengeest in je buik heeft een sdong presie nodig, hij kan schuilen in je buik omdat men er naar op zoek is.
Een sdong presie verschilt ook..van kopro beki tot een speciaal hoekje in je dofo.

Odi,

Love-ly
It's a Love-ly thing