reis verhaal van | Culturu.com
Suriname Nieuws Magazine

reis verhaal van

  • 1 reactie(s)
  • 2826 x bekeken
  • 1 reactie(s)
  • 2826 x bekeken
*

XXXX

reis verhaal van
« Gepost op: 14 februari 2014, 21:02 »
een verhaal van een¨persoon die Suriname heeft beocht gewerkt heeft en mooie dingens te vertellen heeft.
bron, waarbenjij.nu


Winti
 Bonnezjoer allemaal!

 je m'excuse dat ik gister niks gepost heb, ookal wilde ik ZO graag naar het internet cafe om te komen vertellen dat het niet normaal was!

 Maar de vermoeidheid sloeg in en ik bleek toch geen superhero te zijn( haha ik dacht al hoe kan ik zo belachelijk lang wakker blijven en gewoon doorkunnen...)

 Ik heb jullie achtergelaten in een mysterieuze vibe rondom de Winti bijeenkomst (sorry voor mijn vergissing, zie: vorige post Wanti event.)
 En die mysterieuze vibe is voor mij echt alleen nog maar vergroot.

 Eergisteravond heb ik een van de meest indrukwekkende avonden uit mijn hele leven gehad.

 Ik werd een beetje zenuwachtig rond 7 uur 's avonds omdat alle visite bij Felicia (en die krijgt echt duizenden mensen over de vloer per dag) maar bleef zeggen: Wat?:O ga je mee? wow heel veel plezier! je gaat wat meemaken..
 En als ik dan hopeloos op de grond lag te rollen omdat ik nou eenmaal newshirigue ben zeiden ze allemaal met zo'n speelse blik: "dat ga je wel zien...!".

 Dus ome Rupeh rende naar de supermarkt om even een lekkere djokkel ofzo (literfles bier) te halen uit de speciale koeling om de zenuwen een beetje te bedwingen.

 Haha ik was om half acht ofzo Heeelemaal netjes aangekleed en zat een beetje zenuwachtig aan mn linnen broek te fruntelen, Felicia lachtte zich dood want we gingen pas om half tien:P en uit verveling bood ik aan om even af te wassen, Ik heb Spaghetti Bolognese voor ze gemaakt! Achmed, Felicia en Danielle (dochter van Felicia) vonden het heerlijk, Maar dit betekende wel een leuke vlek in mn shirt:P waardood ik kon huilen want ik was echt ultimate content met m'n aussi jeweet..

 Ondertussen was het al een uurtje en een nieuw shirt verder en begon Felicia zich aan te kleden.

 W-O-W stel je Felicia voor als een mooie vrouw gewoon, maar nu was ze heeeelemaal opgemaakt en had een mooie winti jurk aan en nog wat frutseltjes dus ze was zelf ook helemaal aan het stralen dus nu had ik er helemaal zin in, want dit is echt een happening hier.

 Na de autorit (over bizarre weggetjes van rood zand en harde hobbels enzo:P
 Kwamen we een straatje binnen waar je al KEIhard de muziek hoorde.

 Ik vond het salsa achtig klinken:P maar toen ik dat zei werd ik wegge: saaang't:P dat zeggen ze in verbazing/verontwaardiging/als ze iets grappig vinden hier.

 Ik ga jullie even een scenery voorschotelen want ik moet ff zorgen dat jullie ook alles voor je zien.

 over een paadje van dit keer duidelijk opzettelijk neergelegd wit zand langs een (voor surinaamse begrippen) groot gebouw liep ik de steeds luider wordende snelle vrolijke muziek tegemoet.
 De Winti paal/boom ik weet niet precies wat het is staat in het midden van een verhoogd vierkant van hard geel zand en is echt heeeelemaal versierd met allemaal frutsels en het plafond is behangen met allemaal kleuren kleden in een of ander patroon.

 Om de boom (zo noem ik het maar even) stonden ongeveer 15 mensen, allemaal in vol ornaat, te "dansen".
 Ze deden een soort polonaise, maar met hele kleine stapjes en in de halve maat.
 Redelijk in zichzelf gekeerd leken ze allemaal maar het bizarste was nog wel dit:
 Er was een vrouw met een hele mooie rode jurk (surinaams, ik was de enige nederlander/blanke) die met een oude heksenbezem zonder steel, op het zand stond te slaan en heel erg inheems op en neer bewoog.

 Dit was het begin van het feestje, Achmed zei dat ik even moest ontspannen dus ik pakte een djokkel erbij en hij een black labeltje en we gingen even een redelijke sigaar roken (eigenlijk echt heeeel lekker maar omdat ik zometeen nog genoeg lekkerheid wil overbrengen noem ik dit maar even redelijk).

 Ik moest echt m'n lach inhouden (Kip, ongeveer zo erg als de JMW training met Sjoerd:P) in het begin want ja, het is gewoon eigenlijk in het eerste opzicht een raar gezicht, vooral die vrouw met de rode jurk dat leek wel een gorilla:P.

 Ik ging kennis maken met wat mensen en kreeg zo steeds meer te horen over de Winti feesten en mijn lach begon te verdwijnen in een blik van verbazing.

 Op dit soort feesten heb je de "normale mensen" die om de boom dansen en je hebt de "afstammelingen".
 De vrouw in de rode jurk was er zo eentje en er waren er nog een paar maar daar kwam ik pas wat later achter.

 De afstammelingen hebben iets ge erfd(ik kan geen umlaut op de e zetten op deze comp:P) waardoor ze door de muziek en de spirits in een diepe trance kunnen raken die ik VOL heb mogen aanschouwen, daar straks meer over.

 Ik had inmiddels 2 djokkels gedronken en was met nr 3 bezig, en we hadden rijst met zoute vis (bakkeljauw) gegeten toen de band na een lange pauze weer begon te spelen.
 Ik had al een lekker rood neusje en toen Felicia voor de 3e keer vroeg of ik mee wou gaan dansen durfde ik eindelijk ja te zeggen.

 Ik moest eerst kennis maken met de koningin van deze Winti stam (het is geen stam maar ik snap het niet precies dus jullie moeten even met mijn onwetendheid leven)

 Toen ik een soort van approval (denkik) naar me toe gemompeld kreeg (ze was olddddd...) trok Felicia me mee de kring in en wist ik me vrij snel in het ritme en de dansstijl te mengen.
 Nu was het al drukker en waren er richting de dertig mensen om die boom heen aan het dansen en 4 "afstammelingen" er tussendoor aan het bewegen.

 Doordat ik clubdansen en een beetje salsadansen ben gewend was het wel lastig in dat halve maat stappen te komen, en in het begin zat ik ook een beetje te lachen nog enzo zovan: waar the fuck ben ik nou weer beland..:P en ik deed gewoon mn ding een beetje op het gevoelsmatige ritme maar (en sommige mensen gaan me haten) ik voelde al snel een soort spirituele verbintenis in de kring.

 LET OP: dit klinkt A-Ruben en dat is het ook, dacht ik, maar door die herhaaldelijke rondjes die je aflegd en door de bijzondere muziek voel je op een gegeven moment de stappen die je zet niet meer en worden ook je heupbewegingen automatisch.
 Ik heb me op dit moment ook aangepast aan het ritme en heb besloten me volledig erin te storten.

 Na redelijk wat rondjes en een bijzonder gevoel van lichtvoetigheid kwam er een oude man met een doos (geen gewone kist ofzo maar echt een heeeele mooie doos) bizar gevormde sigaren.
 Zegmaar echt een druppelvorm.
 Iedereen nam er een aan en ik was toch wel blij dat ik er ook een kreeg want ik was nog steeds bang dat ze me zouden haten omdat ik als een soort blank toeristje even die winti kwam checken maar ik hoorde later dat ze juist vonden dat ik goed had meegedaan, waar ik blij mee was want je bent bang hoor in je eentje daar in zo'n rituele kring..!

 Dit is dus de sigaar waar ik het over had.

 Ik heb nog NOOIT zoo'n lekker smaakje in mn mond gehad (en ik weet zeker dat er iets in zat:P) en de geur van de rook overheerste de zuurstof maar ik had 0,000 last van mn astma het was hele zachte lekkere rook met een geur die ik niet kan omschrijven.

 Nu was ik echt helemaal into het ritueel gekomen en voelde ik de mensen en het ritme volledig aan en met de sigaren begonnen de afstammelingen aan hun spirit trance.

 Wij liepen rondjes en de 4 vrouwen in de mooiste jurken bewogen, ja gewoon echt als gorilla's, door ons heen maar nu waren hun ogen gekeerd en zag je alleen nog wit (dat is echt freaky) en trilden ze hevig onder het dansen.
 Ze omhelsden elkaar ook af entoe en dan daarna deden ze een soort bizarre tapdans in het zand (iedereen had blote voeten) dat echt TE motherfucking SNEL VOOR WOORDEN ging.
 het zand spoot ook op en na een paar seconden waren hun voeten niet meer zichtbaar door de zandwolk eromheen.

 Er stond al de hele tijd een tubist? (iemand die tuba speelt?:P) naast de kring en dat geluid was heel diep en laag en trilde helemaal door je lijf heen, maar nu deed hij de hoorn over je hoofd als hij langs kwam en blies hij een toon die ik niet kende.
 Het leek op het geluid van zo'n lang aboriginal instrument en nu trilde mn hele hoofd mee.
 Ik hield dat niet lang vol:P en wist telkens na 2 seconden te ontsnappen uit die kei en keiharde wind die eruit kwam maar die afstammelingen leken er wel in te willen kruipen en daarna begonnen ze heeeelemaal te trillen en een paar keer vielen ze op de grond en leek het wel alsof ze een epileptische aanval hadden.

 Nu als ik eraan denk in mn hoofd schrik ik ervan, maar ik was zo in de event, en redelijk tipsy en stoned door die sigaar dat ik het alleen maar mooi vond net zoals alles.

 Nu kregen we van de zelfde oude man uit een oude kruik een drankje in onze handen die je met een buiging op moest houden, die we gelijk moesten opdrinken.
 Dit was ultrasterk maar ook heel zoet dus het brandde niet ofzo.
 Ik deed alles mee en voelde me zo united met de stam dat ik echt niet meer wou stoppen.

 Na several heavy trances van die afstammelingen en nog een bizarre spray in mn gezicht waarvan mn ogen wegbrandden:P maar wat me geluk en welzijn zou brengen te hebben meegemaakt pauzeerde de band en begon ik echt rond te kijken.

 IEDEREEN was HEEEEELemaal nat, inclusief de bandleden, en de afstammelingen (eentje moest worden weggedragen) zaten flink uit te rusten op de bankjes.

 Wij gingen richting huis en ik hoorde via een andere Surinaamse gozer die ik leerde kennen dat de koningin vond dat ik het goed had gedaan en dat ik altijd welkom was, en ik zei op mijn beurt bijna op mijn knieen zittende dat ik iedereen zoo dankbaar was dat ik dit had mogen meemaken dat ik het niet kon uitleggen.

 Half vier in bed.
 Half zes op.

 In de ochtend was ik niet echt moe, ik had lekker geslapen omdat ik echt heel erg dronken werd aan het einde van het feest (hij sloeg laat in) en dit tot slapens toe nog was, en kon goed opstaan.


 Het ziekenhuis

 Ik heb even nagedacht over de dingen die ik heb gezien in het ziekenhuis, en mijn stageovereenkomst doorgelezen.
 Zowel de overeenkomst als mijn gevoel zegt dat ik beter niet alle details online kan gaan plaatsen omdat ik A. geheimhoudingsplicht heb en B. de dingen die ik heb gezien veelal beschamend en erg prive zijn.

 Toch wil ik jullie even een sfeerimpressie geven en mijn bezigheden beknopt vertellen.


 Dinsdag was mn eerste echte dag want maandag hadden we alleen even kennis gemaakt met de mensen van het opleidingscentrum en de directie enzo.
 Ik moest HALF ZEVEN aanwezig zijn:P maar het viel nog wel mee hoe moe ik was want ik was gewoon superzenuwachtig en had er echt zin in.
 De afdeling waar ik loop (mannen interne) is de afdeling met het hoogste sterftecijfer van het Diakonessenhuis en dit had ik snel mogen ervaren, daar straks meer over.

 Na het voorstellen aan de zusters daar (echt heeeel aardig) begon de overdracht waarbij de nachtdienst even vertelde wat er allemaal was gebeurt met alle patienten enzo.
 redelijk saai want ze praatten heel erg zacht dus ik verstond er geen hol van.

 Toen dit voorbij was mocht ik met een zuster meelopen, en zou ik officieel in het diepe worden gegooid als een malle malle molen.
 We gingen een heel erg zieke man wassen en dit was wel even schrikken.

 Zowiezo zijn eigenlijk alle patienten op mijn deel van de afdeling (zaal 5 tm 8) heel erg oud en de meesten zijn stervende.
 Behalve 1 jongen van 13 die in de isoleerkamer zat omdat ze dachten dat hij TBC had. (vandaag uitkomst binnen gekomen: negatief!:D dus hij is naar huis.)

 Dit vond ik in het begin wel jammer want de meeste patienten zijn te verzwakt om te praten en mijn beeld wat ik had van gezellig chillen met patienten bleek al snel een mooie droom te zijn, die absoluut geen werkelijkheid zou worden.

 De eerste dag mocht ik gelijk al heel erg veel doen.

 Ik ging dus helpen wassen met een van de zusters, ik ben met 2 patienten (helemaal alleen:D) naar de rontgen afdeling gegaan waar ik mocht helpen met het lichaam goed positioneren en ik mocht zelfs een keer op het knopje drukken;) haha. vervolgd


Advertentie
Advertentie

*

Zilvervos

Re: reis verhaal van
« Reactie #1 Gepost op: 18 oktober 2018, 19:27 »
een verhaal van een¨persoon die Suriname heeft beocht gewerkt heeft en mooie dingens te vertellen heeft.
bron, waarbenjij.nu


Winti
 Bonnezjoer allemaal!

 je m'excuse dat ik gister niks gepost heb, ookal wilde ik ZO graag naar het internet cafe om te komen vertellen dat het niet normaal was!

 Maar de vermoeidheid sloeg in en ik bleek toch geen superhero te zijn( haha ik dacht al hoe kan ik zo belachelijk lang wakker blijven en gewoon doorkunnen...)

 Ik heb jullie achtergelaten in een mysterieuze vibe rondom de Winti bijeenkomst (sorry voor mijn vergissing, zie: vorige post Wanti event.)
 En die mysterieuze vibe is voor mij echt alleen nog maar vergroot.

 Eergisteravond heb ik een van de meest indrukwekkende avonden uit mijn hele leven gehad.

 Ik werd een beetje zenuwachtig rond 7 uur 's avonds omdat alle visite bij Felicia (en die krijgt echt duizenden mensen over de vloer per dag) maar bleef zeggen: Wat?:O ga je mee? wow heel veel plezier! je gaat wat meemaken..
 En als ik dan hopeloos op de grond lag te rollen omdat ik nou eenmaal newshirigue ben zeiden ze allemaal met zo'n speelse blik: "dat ga je wel zien...!".

 Dus ome Rupeh rende naar de supermarkt om even een lekkere djokkel ofzo (literfles bier) te halen uit de speciale koeling om de zenuwen een beetje te bedwingen.

 Haha ik was om half acht ofzo Heeelemaal netjes aangekleed en zat een beetje zenuwachtig aan mn linnen broek te fruntelen, Felicia lachtte zich dood want we gingen pas om half tien:P en uit verveling bood ik aan om even af te wassen, Ik heb Spaghetti Bolognese voor ze gemaakt! Achmed, Felicia en Danielle (dochter van Felicia) vonden het heerlijk, Maar dit betekende wel een leuke vlek in mn shirt:P waardood ik kon huilen want ik was echt ultimate content met m'n aussi jeweet..

 Ondertussen was het al een uurtje en een nieuw shirt verder en begon Felicia zich aan te kleden.

 W-O-W stel je Felicia voor als een mooie vrouw gewoon, maar nu was ze heeeelemaal opgemaakt en had een mooie winti jurk aan en nog wat frutseltjes dus ze was zelf ook helemaal aan het stralen dus nu had ik er helemaal zin in, want dit is echt een happening hier.

 Na de autorit (over bizarre weggetjes van rood zand en harde hobbels enzo:P
 Kwamen we een straatje binnen waar je al KEIhard de muziek hoorde.

 Ik vond het salsa achtig klinken:P maar toen ik dat zei werd ik wegge: saaang't:P dat zeggen ze in verbazing/verontwaardiging/als ze iets grappig vinden hier.

 Ik ga jullie even een scenery voorschotelen want ik moet ff zorgen dat jullie ook alles voor je zien.

 over een paadje van dit keer duidelijk opzettelijk neergelegd wit zand langs een (voor surinaamse begrippen) groot gebouw liep ik de steeds luider wordende snelle vrolijke muziek tegemoet.
 De Winti paal/boom ik weet niet precies wat het is staat in het midden van een verhoogd vierkant van hard geel zand en is echt heeeelemaal versierd met allemaal frutsels en het plafond is behangen met allemaal kleuren kleden in een of ander patroon.

 Om de boom (zo noem ik het maar even) stonden ongeveer 15 mensen, allemaal in vol ornaat, te "dansen".
 Ze deden een soort polonaise, maar met hele kleine stapjes en in de halve maat.
 Redelijk in zichzelf gekeerd leken ze allemaal maar het bizarste was nog wel dit:
 Er was een vrouw met een hele mooie rode jurk (surinaams, ik was de enige nederlander/blanke) die met een oude heksenbezem zonder steel, op het zand stond te slaan en heel erg inheems op en neer bewoog.

 Dit was het begin van het feestje, Achmed zei dat ik even moest ontspannen dus ik pakte een djokkel erbij en hij een black labeltje en we gingen even een redelijke sigaar roken (eigenlijk echt heeeel lekker maar omdat ik zometeen nog genoeg lekkerheid wil overbrengen noem ik dit maar even redelijk).

 Ik moest echt m'n lach inhouden (Kip, ongeveer zo erg als de JMW training met Sjoerd:P) in het begin want ja, het is gewoon eigenlijk in het eerste opzicht een raar gezicht, vooral die vrouw met de rode jurk dat leek wel een gorilla:P.

 Ik ging kennis maken met wat mensen en kreeg zo steeds meer te horen over de Winti feesten en mijn lach begon te verdwijnen in een blik van verbazing.

 Op dit soort feesten heb je de "normale mensen" die om de boom dansen en je hebt de "afstammelingen".
 De vrouw in de rode jurk was er zo eentje en er waren er nog een paar maar daar kwam ik pas wat later achter.

 De afstammelingen hebben iets ge erfd(ik kan geen umlaut op de e zetten op deze comp:P) waardoor ze door de muziek en de spirits in een diepe trance kunnen raken die ik VOL heb mogen aanschouwen, daar straks meer over.

 Ik had inmiddels 2 djokkels gedronken en was met nr 3 bezig, en we hadden rijst met zoute vis (bakkeljauw) gegeten toen de band na een lange pauze weer begon te spelen.
 Ik had al een lekker rood neusje en toen Felicia voor de 3e keer vroeg of ik mee wou gaan dansen durfde ik eindelijk ja te zeggen.

 Ik moest eerst kennis maken met de koningin van deze Winti stam (het is geen stam maar ik snap het niet precies dus jullie moeten even met mijn onwetendheid leven)

 Toen ik een soort van approval (denkik) naar me toe gemompeld kreeg (ze was olddddd...) trok Felicia me mee de kring in en wist ik me vrij snel in het ritme en de dansstijl te mengen.
 Nu was het al drukker en waren er richting de dertig mensen om die boom heen aan het dansen en 4 "afstammelingen" er tussendoor aan het bewegen.

 Doordat ik clubdansen en een beetje salsadansen ben gewend was het wel lastig in dat halve maat stappen te komen, en in het begin zat ik ook een beetje te lachen nog enzo zovan: waar the fuck ben ik nou weer beland..:P en ik deed gewoon mn ding een beetje op het gevoelsmatige ritme maar (en sommige mensen gaan me haten) ik voelde al snel een soort spirituele verbintenis in de kring.

 LET OP: dit klinkt A-Ruben en dat is het ook, dacht ik, maar door die herhaaldelijke rondjes die je aflegd en door de bijzondere muziek voel je op een gegeven moment de stappen die je zet niet meer en worden ook je heupbewegingen automatisch.
 Ik heb me op dit moment ook aangepast aan het ritme en heb besloten me volledig erin te storten.

 Na redelijk wat rondjes en een bijzonder gevoel van lichtvoetigheid kwam er een oude man met een doos (geen gewone kist ofzo maar echt een heeeele mooie doos) bizar gevormde sigaren.
 Zegmaar echt een druppelvorm.
 Iedereen nam er een aan en ik was toch wel blij dat ik er ook een kreeg want ik was nog steeds bang dat ze me zouden haten omdat ik als een soort blank toeristje even die winti kwam checken maar ik hoorde later dat ze juist vonden dat ik goed had meegedaan, waar ik blij mee was want je bent bang hoor in je eentje daar in zo'n rituele kring..!

 Dit is dus de sigaar waar ik het over had.

 Ik heb nog NOOIT zoo'n lekker smaakje in mn mond gehad (en ik weet zeker dat er iets in zat:P) en de geur van de rook overheerste de zuurstof maar ik had 0,000 last van mn astma het was hele zachte lekkere rook met een geur die ik niet kan omschrijven.

 Nu was ik echt helemaal into het ritueel gekomen en voelde ik de mensen en het ritme volledig aan en met de sigaren begonnen de afstammelingen aan hun spirit trance.

 Wij liepen rondjes en de 4 vrouwen in de mooiste jurken bewogen, ja gewoon echt als gorilla's, door ons heen maar nu waren hun ogen gekeerd en zag je alleen nog wit (dat is echt freaky) en trilden ze hevig onder het dansen.
 Ze omhelsden elkaar ook af entoe en dan daarna deden ze een soort bizarre tapdans in het zand (iedereen had blote voeten) dat echt TE motherfucking SNEL VOOR WOORDEN ging.
 het zand spoot ook op en na een paar seconden waren hun voeten niet meer zichtbaar door de zandwolk eromheen.

 Er stond al de hele tijd een tubist? (iemand die tuba speelt?:P) naast de kring en dat geluid was heel diep en laag en trilde helemaal door je lijf heen, maar nu deed hij de hoorn over je hoofd als hij langs kwam en blies hij een toon die ik niet kende.
 Het leek op het geluid van zo'n lang aboriginal instrument en nu trilde mn hele hoofd mee.
 Ik hield dat niet lang vol:P en wist telkens na 2 seconden te ontsnappen uit die kei en keiharde wind die eruit kwam maar die afstammelingen leken er wel in te willen kruipen en daarna begonnen ze heeeelemaal te trillen en een paar keer vielen ze op de grond en leek het wel alsof ze een epileptische aanval hadden.

 Nu als ik eraan denk in mn hoofd schrik ik ervan, maar ik was zo in de event, en redelijk tipsy en stoned door die sigaar dat ik het alleen maar mooi vond net zoals alles.

 Nu kregen we van de zelfde oude man uit een oude kruik een drankje in onze handen die je met een buiging op moest houden, die we gelijk moesten opdrinken.
 Dit was ultrasterk maar ook heel zoet dus het brandde niet ofzo.
 Ik deed alles mee en voelde me zo united met de stam dat ik echt niet meer wou stoppen.

 Na several heavy trances van die afstammelingen en nog een bizarre spray in mn gezicht waarvan mn ogen wegbrandden:P maar wat me geluk en welzijn zou brengen te hebben meegemaakt pauzeerde de band en begon ik echt rond te kijken.

 IEDEREEN was HEEEEELemaal nat, inclusief de bandleden, en de afstammelingen (eentje moest worden weggedragen) zaten flink uit te rusten op de bankjes.

 Wij gingen richting huis en ik hoorde via een andere Surinaamse gozer die ik leerde kennen dat de koningin vond dat ik het goed had gedaan en dat ik altijd welkom was, en ik zei op mijn beurt bijna op mijn knieen zittende dat ik iedereen zoo dankbaar was dat ik dit had mogen meemaken dat ik het niet kon uitleggen.

 Half vier in bed.
 Half zes op.

 In de ochtend was ik niet echt moe, ik had lekker geslapen omdat ik echt heel erg dronken werd aan het einde van het feest (hij sloeg laat in) en dit tot slapens toe nog was, en kon goed opstaan.


 Het ziekenhuis

 Ik heb even nagedacht over de dingen die ik heb gezien in het ziekenhuis, en mijn stageovereenkomst doorgelezen.
 Zowel de overeenkomst als mijn gevoel zegt dat ik beter niet alle details online kan gaan plaatsen omdat ik A. geheimhoudingsplicht heb en B. de dingen die ik heb gezien veelal beschamend en erg prive zijn.

 Toch wil ik jullie even een sfeerimpressie geven en mijn bezigheden beknopt vertellen.


 Dinsdag was mn eerste echte dag want maandag hadden we alleen even kennis gemaakt met de mensen van het opleidingscentrum en de directie enzo.
 Ik moest HALF ZEVEN aanwezig zijn:P maar het viel nog wel mee hoe moe ik was want ik was gewoon superzenuwachtig en had er echt zin in.
 De afdeling waar ik loop (mannen interne) is de afdeling met het hoogste sterftecijfer van het Diakonessenhuis en dit had ik snel mogen ervaren, daar straks meer over.

 Na het voorstellen aan de zusters daar (echt heeeel aardig) begon de overdracht waarbij de nachtdienst even vertelde wat er allemaal was gebeurt met alle patienten enzo.
 redelijk saai want ze praatten heel erg zacht dus ik verstond er geen hol van.

 Toen dit voorbij was mocht ik met een zuster meelopen, en zou ik officieel in het diepe worden gegooid als een malle malle molen.
 We gingen een heel erg zieke man wassen en dit was wel even schrikken.

 Zowiezo zijn eigenlijk alle patienten op mijn deel van de afdeling (zaal 5 tm 8) heel erg oud en de meesten zijn stervende.
 Behalve 1 jongen van 13 die in de isoleerkamer zat omdat ze dachten dat hij TBC had. (vandaag uitkomst binnen gekomen: negatief!:D dus hij is naar huis.)

 Dit vond ik in het begin wel jammer want de meeste patienten zijn te verzwakt om te praten en mijn beeld wat ik had van gezellig chillen met patienten bleek al snel een mooie droom te zijn, die absoluut geen werkelijkheid zou worden.

 De eerste dag mocht ik gelijk al heel erg veel doen.

 Ik ging dus helpen wassen met een van de zusters, ik ben met 2 patienten (helemaal alleen:D) naar de rontgen afdeling gegaan waar ik mocht helpen met het lichaam goed positioneren en ik mocht zelfs een keer op het knopje drukken;) haha. vervolgd
wat een verhaal.