De strijder Boni | Culturu.com
Suriname Nieuws Magazine

De strijder Boni

  • 6 reactie(s)
  • 7781 x bekeken
  • 6 reactie(s)
  • 7781 x bekeken
*

boyke

De strijder Boni
« Gepost op: 08 mei 2008, 19:12 »
Lang heel lang geleden hebben we het verhaal van Boni op school geleerd.
We kregen dit als Geschiedenis les.

Het verhaal van Boni was een spannend en boeiend verhaal,waarnaar je aandachtig luisterde als de juffrouw het vertelde.  Ken iemand het verhaal nog van Boni en natuurlijk de andere Marronstrijders?

Ik wist dat boni een sterke winti op zich had, zodat de blanke slaven eigenaren hem niets konden doen. Hij veranderde in een boomstam of als men op hem schoot, de kogels hem niet raakten.

Hopelijk kent iemand het verhaal nog . Dit is een verhaal dat mij boeide en waarschijnlijk zal de jeugd er ook wat  van leren.


« Laatst bewerkt op: 24 februari 2009, 01:59 door Culturu.com »
Advertentie
Advertentie

Het verhaal van Boni de strijder.
« Reactie #1 Gepost op: 10 mei 2008, 18:48 »
Boni

Boni was een vrijheid strijder. zijn moeder werd gebruikt als minnares van haar slavenmeester die getrouwd was.
Doordat ze dus zwanger werd van deze slavenmeester die haar gebruikte,kreeg ze problemen met zijn vrouw. Ze werd door haar meester, De vader van het ongeboren kind, echt mishandeld en vernederd. Op een dag vluchten ze  want dit zou haar dood betekent. Ze vluchten het oerwoud in en na dagen kwam ze een kamp tegen, een verborgen kamp. Haar geluk was dat het een kamp was van de weggelopen slaven de Marrons.Ze vertelde deze groep alles wat haar was overkomen en ze namen haar op in de groep. Maanden later werd de zoon Boni geboren. Boni was dus een Dubbel bloed. Boni groeide op in het kamp en leerde heel veel van zijn mensen daar in het kamp. Hij leerde het geheim der weten die leefden in het oerwoud. hij was er geknipt voor, Boni was een geboren leider, en werd dus leider van de groep. in Hem huisden heel veel winti,s. Zijn groep werd dan de Boni’s genoemd.

Vaak vielen ze Plantages aan en hielpen slaven om te vluchten. Ze kenden geen pardon. ze werden gevreesd door de Blanke meesters.
Heel vaak hebben de Soldaten van de kolonisten geprobeerd Boni te doden wat ze nooit lukte. Ze keerden elke keer met lege handen terug naar Paramaribo. Boni was heel sterk en slim, men kon hem niet pakken. Hij liet veel slaven vrij.

Boni werd op de dodenlijst geplaatst, en de persoon die hem dode zou dus heel veel geld krijgen,indien ze het hoofd van Boni konden laten zien. Dus er was heel veel geld op zijn hoofd gezet.

Boni had een slechte eigenschap en dat was veel vrouwen hebben. Hij pakte zelf vrouwen van de marrons groepen.

Doordat Boni vrouwen nam van de andere groepen kwam er een strijd tussen de Boni’s en de groepen. De Kolonisten hoorden dit natuurlijk en sloten vrede met de andere groep. Zij wisten inmiddels wel een beetje hoe Boni werkte. Om boni te kunnen verslaan heb je spionnen nodig.

Samen met de andere groep trokken ze te strijde tegen de Boni’s. De andere groepen kregen veel geschenken van de kolonisten. De andere groep wist dus hoe Boni werkte en dat geen kogel of speer hem zou kunnen doden. Boni bezat de winti,s  die hem beschermde tegen al deze spullen. Ze zochten naar een manier hem te kunnen pakken. Boni kon zich ook onzichtbaar maken waneer men hen bijna te pakken had. Niemand kon hem meer zien.

Wat was zijn zwakke plek?

Boni kon je verslaan door met een sterk magische krachten te voorschijn te komen. Ze wisten dat hij dol was op vrouwen. Een oude vrouw die ook veel wist maakte een magisch preparaat boni in de val te lokken.Ze wisten waar hij vrouwen roofden. Ze maakten een Obia en dat zette ze bij een aapje en deze veranderde in een prachtige mooie vrouw.

Iedereen wilde deze vrouw, zo mooi was ze. De vrouw ging naar de hut van Boni.
Boni zag haar en vergat haar te vragen waar ze vandaan kwam. wilde gelijk met haar naar z,n hut. en ja hoor, ze kwam vaker bij boni en wist zijn geheim los te krijgen waarom hij zo sterk is en zijn zwakke punt. Boni vertrouwde haar. Boni werd nog gewaarschuwd door zijn zuster, maar hij luisterde niet. Liefde maakt blind baja.

Het geheim was dat Boni alleen gedood kan worden, met het ijzer van een hamer. hij had dat in zijn bezit. Boni was een keer alleen, zette zijn spullen af om te gaan wassen in de rivier. zijn ijzeren boi en zijn hamer.

De vrouw pakte deze spullen en ging weer snel vandoor in een aapje. Ze bracht dit alles weer naar de andere groep die wisten dat de macht en de krachten van Boni nu gebroken was.  Ze waren bezig de ijzeren boi en hamer door middel van magische kruiden te bereiden. Nadat ze veel hadden geprepareerd was het wachten boni te pakken.

Ze vielen het dorp van Boni aan, en na een strijd werd boni dood geschoten door een kapitein, met de kogels die gemaakt waren van het ijzer van de hamer en de boi van boni. Het hele dorp van boni werd plat gebrand.

Het hoofd van Boni die heel veel geld waard was nam men mee, om als bewijs dat hij echt dood was. Het hoofd van Boni werd in een boot vervoerd naar Paramaribo. Opeens was sprong het hoofd van Boni over in het water.

Niemand niemand niemand heeft ooit Boni,s Hoofd gevonden.................. zo ken ik het verhaal.....

*

willem

Re: De strijder Boni
« Reactie #2 Gepost op: 10 november 2012, 15:06 »
Mooi, verhaal ik heb goed nieuws.
Er is pas een nieuwe versie uitgegeven onder de titel Boni, Meester der slaven heb hem al besteld, een must om te hebben. ps: google deze titel en je zult de link direct zien van auteur ujh Cairo volgens mij.
*

sunil

Re: De strijder Boni
« Reactie #3 Gepost op: 10 november 2012, 16:15 »

De andere groep wist dus hoe Boni werkte en dat geen kogel of speer hem zou kunnen doden. Boni bezat de winti,s  die hem beschermde tegen al deze spullen. Ze zochten naar een manier hem te kunnen pakken. Boni kon zich ook onzichtbaar maken waneer men hen bijna te pakken had. Niemand kon hem meer zien.

is dit een waargebeurd verhaal of een agersi tori?bika furu bonu van vandaag de dag abi ook winti toch ma fu san ede toch kugru e saka deng?
*

peggyC

Re: De strijder Boni
« Reactie #4 Gepost op: 03 december 2012, 20:09 »
Beste sunil
Dat verhaal van Boni is een stuk geschiedenis. Ik moet wel toegeven dat het gedeelte van de winties van hem nieuw klinken want ook dat wist ik niet. Des al niet te min heb ik wel geleerd hier op cc dat die winties je kunnen beschermen tegen kogels maar jij moet geen matjo man gaan spelen omdat je het weet want dan gaan ze je niet beschermen.
PeggyC
Advertentie
Advertentie

*

Viviane

Re: De strijder Boni
« Reactie #5 Gepost op: 29 augustus 2018, 12:31 »
Wat grapig deze verhaal , lijkt wel op het verhaal van Samson uit de bijbel
*

A tjonie

Re: De strijder Boni
« Reactie #6 Gepost op: 29 augustus 2018, 13:05 »
Wat grapig deze verhaal , lijkt wel op het verhaal van Samson uit de bijbel
klopt  daar kan je zien dat winti veel overeenkomst heeft met verhalen uit de bijbel   de engelen . zijn winti s. van God.