Drama en stress door de liefde | Culturu.com
Suriname Nieuws Magazine

Drama en stress door de liefde

 • 5 reactie(s)
 • 5560 x bekeken
 • 5 reactie(s)
 • 5560 x bekeken
*

africanqueen

Drama en stress door de liefde
« Gepost op: 05 augustus 2008, 15:25 »
Liefdesverdriet,  :unlove:

Liefdesverdriet daar moet je even doorheen bijten. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt nu dat liefdesverdriet vergelijkbaar is met een ernstig trauma, met alle klachten van dien.

Liefdespijn gaat vaak gepaard met drama en stress. Toch kiezen psychologen doorgaans de lijn van Bonnie Tyler's it's a Heartache. Liefdesverdriet is moeilijk en lastig, maar niet onoverkomelijk. Maar nu wijst onderzoek van de Universiteit van Amsterdam uit dat liefdesverdriet veel ernstiger is dan werd verondersteld, en daarom meer aandacht verdient.

Sociaal wetenschapper Harrie Vorst deed onderzoek onder mensen tussen de 14 en 60 jaar, die allen leden aan liefdesverdriet.
Uit zijn respondentenonderzoek komt naar voren dat liefdesverdriet veel wegheeft van posttraumatische stress(PTS), een angststoornis die voorkomt bij mensen die te kampen hebben gehad met ernstig stressgevende situaties. In Nederland heeft ongeveer 7 procent van de bevolking zulke hevige stress, dat dagelijkse taken onder druk komen te staan. Uit mijn onderzoek(Harrie Vorst van de Uva) blijkt dat mensen met liefdesverdriet ook tot die groep behoren.

De fysieke symptomen van liefdesverdriet zijn volgens Vorst in overeenstemming met die van PTS; Respondenten gaven aan hoofdpijn te hebben, buikpijn, moeite met slapen, rillerigheid, rugpijn. Maar ook de emotionele symptomen zijn vergelijkbaar.Mensen met liefdesverdriet worden steeds overvallen met gedachten en beelden, net als bij mensen die een trauma hebben opgelopen. Hun emoties draaien overuren en ze zijn depressief door wat er is gebeurd.

Het onderzoek van de UvA staat volgens Vorst niet op zichzelf. Buitenlandse wetenschappers wijzen al jaren op de grote stress die gepaard gaat met het verbreken van een relatie, maar in Nederland is nog nooit onderzoek gedan.

Liefdesverdriet wordt over het algemeen niet serieus genomen, stelt de wetenschapper. Niet in Nederland, maar ook niet in Amerika, waar je geen subsidie krijgt voor onderzoek naar liefde of seks.Doodzonde.

Liefdes verdriet komt niet bij iedereen even hard aan. Het is zeer afhankelijk van hoe stabiel je bent. Mensen die een gezonde dosis zelfvertrouwen hebben, kunnen wel tegen een stootje. Maar liefdesverdriet als psychische kwaal wordt flink onderschat, vindt Van Duijn. 'Deze maatschappij neemt liefde niet serieus, het wordt gezien als een onderwerp voor in de damesbladen, terwijl de impact van een liefdes relatie op een mens levensgroot is.

Wetenschapper Harrie Vorst zou graag meer onderzoek doen  naar liefdesverdriet, het zou heel interessant zijn om een grote steekproef te houden onder een grote groep Nederlanders, om zo meer te weten te komen over de effecten van liefdesverdriet.Bron; Dag


groetjes afri :smile:


Advertentie
Advertentie

*

Offline Lady

 • *
 • 13
  • Bekijk profiel
Re: Drama en stress door de liefde
« Reactie #1 Gepost op: 06 januari 2010, 13:33 »
Hoe kan iets dat zo mooi is ook voor zoveel pijn en verdriet zorgen?  :arf:
*

Sek seki

Re: Drama en stress door de liefde
« Reactie #2 Gepost op: 06 januari 2010, 14:06 »
Liefdesverdriet is eigenlijk rouwverwerking.
Je verliest iemand waar je veel van houdt, weliwaar niet aan de dood, maar toch erg genoeg.
Soms voelt het wel eens erger!
*

Offline Lady

 • *
 • 13
  • Bekijk profiel
Re: Drama en stress door de liefde
« Reactie #3 Gepost op: 13 januari 2010, 19:39 »
Liefdesverdriet is eigenlijk rouwverwerking.
Je verliest iemand waar je veel van houdt, weliwaar niet aan de dood, maar toch erg genoeg.
Soms voelt het wel eens erger!
Ja he want als iemand dood is dan weet je dat je de persoon er niet meer is maar het is vreselijk om de persoon bijna dagelijks te zien en hem/haar niet aan te kunnen raken, met de persoon te praten enz.
*

Offline Loverboy

 • ******
 • 6504
  • Bekijk profiel
Re: Drama en stress door de liefde
« Reactie #4 Gepost op: 28 juni 2013, 22:33 »
Als je geliefde er een punt achter heeft gezet kan de grond echt onder je voeten verdwenen zijn. Je bent je houvast kwijt en kunt niet geloven dat je ooit nog zonder deze persoon gelukkig kan worden. Toch zal dit na verloop van tijd weer goed komen.

Sommigen spreken van een maand verwerkingstijd per jaar dat je bent samen geweest. Dus als je 12 jaar samen bent geweest, heb je 12 maanden (oftewel één jaar) nodig om jezelf weer te hervinden en te helen. Zelf denk ik dat ook de intensiteit die de relatie had van belang is.

Als je een tijd lang met iemand samen bent geweest en je hebt je emotioneel met deze persoon verbonden dan kan het een enorme klap zijn om deze persoon te moeten missen. Je hebt je zo verbonden dat je echt de pijn kunt voelen van het losscheuren. Om deze tijd weer te boven te komen geven we hier een aantal tips:

Acceptatie
 Accepteer dat de chemische balans in je brein zoek is en dat dit tijd nodig heeft om weer te herstellen. Als het pas uit is kan je brein allemaal spelletjes met je spelen en kun je van absolute rust plots in paniek schieten. Deze momenten gaan voorbij en worden steeds minder.

Stilte
 Verbreek al het contact en probeer je geliefde niet telkens in gedachten op te zoeken. Probeer ook niet te fantaseren. Je geest kan geen onderscheid maken tussen de realiteit of fantasie. Wanneer je over jullie samenzijn fantaseert verstoort dit het losmakingsproces. Ik vraag je niet om de realiteit te ontkennen, maar wel om in je gedachten afstand te nemen van je ex. Als je je ex terug wilt, dan is het domste wat je kan doen contact zoeken. Laat niks meer van je horen en je ex zal vanzelf ontdekken wat hij of zij mist en nieuwsgieriger naar je worden.

Kies voor jezelf
 Vermijd de komende tijd de confrontatie met spullen of plaatsen die je aan jouw ex doen denken. Na verloop van tijd als het verdriet wat is weggesleten dan kun je langzaam de confrontatie aangaan. Focus je op de toekomst, in de toekomst ligt je vrijheid en kan er van alles gebeuren wat je leven interessant kan maken. Blijven hangen in het verleden kost ontzettend veel energie. Vaak als je terug kijkt naar het verleden, zie je ook maar één kant van het verhaal. Is het echt objectief? Was het echt zo rooskleurig?

Praten
 Zoek je vrienden op en praat over je gevoelens. Echte vrienden begrijpen dat je het moeilijk hebt en zijn echt wel bereid om een luisterend oor te bieden. Probeer ook af en toe over andere zaken te praten. Dit leidt af en houdt het samenzijn voor je vrienden ook leuk.

Zoek afleiding
 Pak een oude hobby op, ga wandelen of ruim het huis even goed op. Het is tijd voor een frisse start. Een goede film kijken met vrienden is ook een prima afleiding om je aandacht even bij wat anders te leggen dan bij je ex.

Ga sporten
 Door te sporten verhoog je de feel-good stofjes in de hersenen, reduceer je stress en heb je afleiding door beweging. Bovendien ga je er beter uitzien voor een mogelijk toekomstige nieuwe partner.

Afkicken
 Besef dat je gewend bent aan een dagelijkse dosis van het knuffelhormoon oxytocine en dat je je shot mist. In die zin is een relatie zeker verslavend en het kost tijd om de verslaving af te bouwen.

Werk aan jezelf
 Bouw je eigen veiligheid op. Wat waren de sterke punten van je partner die jouw zwakke punten aanvulden? Maak een lijstje en ga hieraan werken. Je wordt hier niet alleen sterker van, maar ook onafhankelijker. Als je onafhankelijk bent, dan kun je vanuit ware liefde voor iemand kiezen, zonder bijbedoelingen.

Sla een nieuwe weg in
 Vraag jezelf af wat je echt wilt en ga hiermee aan de slag. De breuk kan ook een nieuwe impuls zijn voor een nieuwe fase in je leven waarin je doet waar je hart ligt.

Luister muziek
 Luister naar muziek die je vrolijk stemt. Even je verdriet weghuilen bij wat mineurmuziek is goed, maar stap ook over op muziek die je vrolijker maakt.

Ontspan
 Neem een sauna met een goede vriend(in). Het ontspannen kan je op andere gedachten brengen en het reinigen kan ook geestelijk doorwerken. Neem na een ronde een paar flinke teugen verse zuurstof en je zult je echt beter gaan voelen. Hou je niet van naakt? Een warm bad kan ook zeer genezend werken.

Massage
 Laat je masseren. Door aangeraakt te worden, wordt de aanmaak van oxytocine bevorderd. Door een massage ontspan je en verhoog je het oxytocineniveau in de hersenen.

Hoe verdrietig het ook is, neem de afwijzing niet te persoonlijk. Als dit zo zou zijn was diegene nooit een relatie met je aangegaan. Je ex zag alleen de relatie tussen jullie beiden niet meer zitten en heeft het daarom uitgemaakt.

Bedenk dat single zijn ook leuke kanten heeft: je hoeft met niemand rekening te houden en je kunt echt doen wat je zelf wilt. De tijd zal als vanzelf alle wonden helen, stap daarom niet in de valkuil om een troostrelatie aan te gaan. Alleen wanneer je volledig over je vorige relatie heen bent, zal je pas klaar zijn om echt een nieuwe relatie aan te gaan.

(Bron: aHealthylife.nl)


maak me blij, maak me gelukkig  en ik zal je geven wat je wenst.mijn naam is Loverboy
Advertentie
Advertentie

*

@loverboy

Re: Drama en stress door de liefde
« Reactie #5 Gepost op: 10 februari 2019, 07:30 »
Liefdesverdriet is eigenlijk rouwverwerking.
Je verliest iemand waar je veel van houdt, weliwaar niet aan de dood, maar toch erg genoeg.
Soms voelt het wel eens erger!
soms kan liefde pijn doen. daarom zei tante Annie mij. als je van iemand hou  no SER yu her ati dja sma. geef hem niet heel je hart.... een deel   want als hij het uit maakt dan heb je niet zoveel pijn..... maar tante Annie,, dat kan je niet bepalen.... dat gaat vanzelf. en de 1 heeft verlatingsangst  dan doet liefde ook nog pijnlijker.... de ander heeft bindingsangst omdat hij bang is voor de pijn... dus zo zijn er veer veel angsten in de liefde... geniet ervan zolang het leuk en lekker is...