McMaster als veiligheidsadviseur Trump

Categorie I Buitenland
0

De 54 jarige Luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster is door de Amerikaanse president Trump benoemd als zijn veiligheidsadviseur. McMaster wordt de opvolger van Michael Flynn, die vorige week moest vertrekken omdat hij in het geheim met de Russische ambassadeur in Washington over de Amerikaanse economische sancties had gesproken en daarover had gelogen.

Admiraal Robert Harward was Trumps eerste keus, als opvolger van Flynn, maar deze wees de functie af omdat hij zich zorgen zou maken over de onrust rond het Witte Huis sinds het aantreden van Trump. De gepensioneerde generaal en CIA-chef David Petraeus was ook even in beeld, maar ook hij viel af.

McMaster begon zijn militaire carrière in 1984 en heeft een lange reeks functies vervuld. Hij speelde onder president Bush een belangrijke rol bij de strijd tegen opstandelingen in Irak, na de val van Saddam Hussein. Later werd hij hoogleraar militaire geschiedenis aan de militaire academie Westpoint en in 2003 kreeg hij een beurs voor historisch onderzoek aan de prestigieuze Stanford universiteit. Momenteel zit hij in de directie van het Army Capabilities Integration Center, een legerinstituut dat onder meer werkt aan materieel, training, systemen en doctrine.

In 2014 stond McMaster op de lijst van Time Magazine als een van de honderd meest invloedrijke mannen. In 1997 publiceerde hij het boek Dereliction of Duty (taakverzuim), waarin hij het Amerikaanse politieke en militaire leiderschap in de Vietnamoorlog bekritiseerde.

Na het opstappen van Flynn was Keith Kellogg benoemd tot waarnemend nationaal veiligheidsadviseur, hij wordt opnieuw stafchef voor de Nationale Veiligheidsraad. De vroegere VN-ambassadeur John Bolton krijgt ook een rol in de regering van Trump, maar welke rol dat gaat worden is nog niet bekend.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here